‘Eerst Arabische vrede met Israël’

Israël heeft Arabische en islamitische leiders gisteren opgeroepen diplomatieke betrekkingen met de joodse staat aan te knopen zonder te wachten op een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. In een vraaggesprek met Al-Arabiya televisie in New York zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, dat Arabische normalisering met Israël een boodschap kan zenden naar gematigde Palestijnse leiders „de ideeën van vrede te accepteren”.

Livni sprak met name de Arabische leiders toe, die eind deze maand in Riad weer gaan praten over het Saoedische vredesplan dat in 2002 op de topconferentie in Beiroet werd aangenomen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rice, zei gisteren dit Arabische verzoeningsplan te zien als metgezel van de internationale inspanning om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen.

Het Saoedische plan eist een volledige Israëlische terugtrekking uit de in de oorlog van 1967 door Israël bezette Arabische gebieden en de vestiging van een onafhankelijke Palestijnse staat in ruil voor volledige diplomatieke erkenning van Israël. Ook roept het op tot een „rechtvaardige oplossing” van de kwestie van de Palestijnse vluchtelingen.

Zondag zei de Israëlische premier Olmert dat Israël bereid is het Saoedische plan „serieus” te behandelen. Maar Israël wil eerst dat elke verwijzing naar de rechten van Palestijnse vluchtelingen op terugkeer naar hun woningen (in Israël) wordt geschrapt, zoals Livni herhaaldelijk heeft gezegd. Gisteren zei ze nog eens dat als Palestijnen terugkeren, dat naar hun Palestijnse staat zal moeten zijn. „De visie van een twee-staten oplossing bevat het antwoord op de vluchtelingenkwestie”, zei ze.

In een verklaring na een ontmoeting met Egyptische en Saoedische hoogwaardigheidsbekleders noemde de Jordaanse koning Abdullah II gisteren het Arabische vredesplan hoogst belangrijk. Hij reageerde niet op de Israëlische oproepen tot wijziging van het plan. Maar Egypte en Saoedi-Arabië hebben allebei aanpassingen al afgewezen. (Reuters, AP)