Een VVD’er op een racefiets

Gisteren zag ik in deze krant drie intrigerende foto’s, van volksvertegenwoordigers in de privésfeer. Een GroenLinkser lag in de zee met wat dolfijnen, Hans van Baalen was gekiekt op zijn bruiloft en er was een foto van een VVD’er op een racefiets. Meer van dit soort foto’s en andere heerlijke info, werd er beloofd, stond op de nieuwe website 150volksvertegenwoordigers.nl. Een site waar wij, van het volk, eindelijk eens iets te weten konden komen over onze politici. De site zou ’s middags de lucht in gaan.

De hele ochtend verkeerde ik in gespannen anticipatie. Maar zo heerlijk bleek de site nu ook weer niet. Weinig bevallingsfoto’s. En politici blijven politici, dus saai. Een politicus vult bijvoorbeeld bij ‘favoriete website’ de site van de eigen politieke partij in. En bij favoriete muziek ‘breed’. En bij favoriete literatuur ‘maatschappelijke literatuur’. Maak me gek.

Na enig geploeg stuitte ik toch op wat interessante types. CDA-vrouw Nicolien van Vroonhoven-Kok, bijvoorbeeld. (Bestaat er een passender naam voor een CDA-vrouw?) Nicolien is erg voor het gezin, en bij haar favoriete links noemde ze www.watkostenluiers.nl.

Ik klikte erop, denkend dat het een lollige blog over de probleempjes van een jonge moeder zou zijn. Maar nee! Www.watkostenluiers.nl gaat echt over wat luiers kosten. (Goed nieuws op die site: je kunt baby’s leren om te poepen op een potje.) Dat Nicolien graag tijd op deze site doorbrengt, zei mij veel over haar partij.

De pagina van Nicolien was lang niet zo veelbezocht als de pagina van (o, verrassing) Mei Li Vos, het lekkere jonge ding van de PvdA. Opvallend weinig guitigs op Mei Li’s pagina, trouwens. Niets over borsten of geschoren ballen. Alleen maar een vermelding van haar guitige hobby: borrelen.

Het interessantst vond ik het taalgebruik van de politici. Ik had gelikte, door persvoorlichters in elkaar gezette verhalen verwacht, maar ik las vooral authentieke uitspraken als: ‘Voor sommige dingen heb je een lange adem nodig, maar ik heb wel zoiets van “de tanden erin, en eraan vast blijven houden”’ (SP’er Emile Roemer). En Renske Leijten, het jonge SP-protegé, verwoordde haar politieke ambitie als volgt: ‘Ik zie Den Haag heel erg als een middel om dingen te bereiken voor mensen.’

Ik zie www.150volksvertegenwoordigers.nl heel erg als een middel om mijn volksvertegenwoordigers beter te leren kennen. Ik weet alleen nog niet zeker of ik dat wel wil.

    • Aaf Brandt Corstius