Duitsland

Dierenshow Wat is een dier voor de mens? Beste vriend of ergste vijand? Voedsel en instrument of gezinslid en gevoelig wezen met een ziel? Door de opkomst van dierentuinen en natuurkundemusea ontdekten de Europeanen een voor hen volslagen onbekende dierenwereld. Tijgers, leeuwen, neushoorns en olifanten werden enthousiast onthaald. Hoe kunstenaars op deze verandering reageerden is te zien in Keulen. De Tierschau daar toont dierenschilderijen van meesters als Eugène Delacroix, Vincent van Gogh en Franz Marc. Opgezette beesten, skeletten en fossielen vullen de expositie aan.

16 maart t/m 5 aug. Wallraf-Richartz-Museum/Fondation Corboud, Obermarspforten, Keulen. Di 10-20u, wo-vr 10-18u, za-zo 11-18u. Inl 0049-22 122121119 en www.museenkoeln.de

Richard StraussDe componist Richard Strauss heeft altijd een nauwe band gehad met de Semperoper. Negen van zijn twaalf opera’s beleefden er hun wereldpremière zoals Salome, Elektra, en Der Rosenkavalier. Tijdens de Richard-Strauss-Festtage kan het publiek genieten van „tien werken in tien dagen”’. Van de zelden opgevoerde operarariteit Friedenstag bijvoorbeeld, of van Die Liebe der Danae en Die schweigsame Frau. Dirigenten als Peter Schneider en Wolgang Rennert werken samen met uitmuntende zangers: Jan-Hendrik Rootering, Nancy Gustafson, Olaf Bär en Susan Graham. Het huisorkest van de Semperoper, de Staatskapelle Dresden, weet door zijn lange vriendschap met de componist wel raad met Richard Strauss.

T/m 23 maart. Semperoper, Dresden. Inl 0049-3514911705 en www.semperoper.de.

En Verder Blickfang, designbeurs van 16 t/m 18 maart Liederhalle, Stutttgart: www.blickfang.com; Jazzfrühling 17 t/m 25 maart in Neubrandenburg: www.jazzfruehling-nb.de