Dossier ‘Puerto’ nog niet gesloten

Steven Adolf

Het Spaanse openbaar ministerie is in beroep gegaan tegen het besluit het bloeddopingschandaal Operacion Puerto niet te vervolgen. Volgens de officier van justitie is er wel degelijk sprake van een strafbaar delict tegen de openbare gezondheid. Vorige week besloot een rechter het dossier te sluiten omdat er van strafbare feiten geen sprake was. Een hogere rechter moet nu beslissen of alsnog een strafzaak volgt.

Vorig jaar mei nam de Spaanse politie circa tweehonderd ingevroren zakjes bloed in beslag die worden toegeschreven aan een groot aantal internationale sporters, onder wie wielrenners. Een vijftigtal coureurs, afkomstig uit elf verschillende landen, zou betrokken zijn geweest bij deze zaak. Het was de bedoeling dat het bloed, waarvan het aantal rode bloedlichaampjes kunstmatig was verhoogd, via een transfusie weer bij de renners ingebracht om zo het zuurstof opnemende vermogen te vergroten.

De officier van justitie denkt dat het om een strafbare zaak gaat, omdat het ingevroren bloed te beschouwen is als een medicijn. De opslag van het bloed zou daarbij niet volgens de normen hebben plaatsgehad en dat geldt als een strafwettelijke overtreding, aldus het openbaar ministerie. Het rechterlijke besluit van vorige week leidde tot verbijstering in de internationale wielerwereld.

Ook werd bekend dat de Jan Ullrich, een van de potentiële verdachten in het schandaal, bij het Spaanse Constitutionele Hof beroep heeft aangetekend tegen de uitlevering van zijn bloedmonsters aan de Duitse justitie in Bonn. Deze wil het bloed, dat bij de politie-inval in Madrid in beslag werd genomen bij de Spaanse arts Eufemiano Fuentes, onderwerpen aan een DNA-test om te zien of het inderdaad van Ullrich afkomstig is. In dat geval zou hij in Duitsland wegens oplichting vervolgd kunnen worden. Als het beroep wordt aanvaard, leidt dit vanwege de lange procedure tot een vertraging van jaren bij de uitlevering van het bloed.

    • Steven Adolf