DDR

Het Ministerium für Staatssicherheit, kortweg Stasi: wat was de taak van die geheime dienst in de vroegere DDR en hoe zag het leven in Oost-Duitsland eruit? Vragen die na het zien van Das Leben der Anderen wellicht zullen opkomen. Drie weken geleden won deze Duitse film, die het verhaal van een Stasi-officier vertelt, een Oscar. Op dit moment draait hij ook in Nederland in de bioscopen. Wie als voorbereiding op de film of juist daarna meer wil weten over de DDR, kan een kijkje nemen op de website van het Nederlandse DDR-museum. Op de website van dit kleine museum in Monnickendam is een uitgebreide toelichting op de collectie te vinden. Alle beschrijvingen zijn rijkelijk geïllustreerd met foto’s van DDR- relikwieën, zoals SED-emblemen, trabi’s en ‘consumentenartikelen’ zoals sigaretten en wc-papier. Ook zijn er verhalen te vinden over het politieke leven én het privéleven van burgers in de DDR.

Meer info over de DDR op: www.ddr-museum.nl