Connexxion: bestuur levert deel loon in

De Connexxion-top levert een deel van haar loon en bonus in. Het bestuur houdt zichzelf verantwoordelijk voor fouten bij een aanbesteding in Brabant.

Peter Kortenhorst, voorzitter van de raad van bestuur van Connexxion, zei gisteravond dat zijn inkomen over 2006 naar beneden is bijgesteld met 5.000 euro, van 448.000 naar 443.000. Zijn bonus daalt van 116.000 naar 83.000. Vicevoorzitter Rob Van Holten ‘straft’ zichzelf ook: zijn bonus gaat van 100.000 naar 74.000 euro en op zijn salaris levert hij 8.000 van de 405.000 euro in. Kortenhorst onderstreepte gisteren dat de directie van Connexxion – een overheidsbedrijf – zelf met het voorstel is gekomen. „Als dingen zó fout gaan, moet je iets doen”, zei Kortenhorst. „Een professionele onderneming had zo niet moeten handelen.”

Connexxion schreef vorig jaar in op de aanbesteding voor het openbaar vervoer in Noord-Brabant. Het bod van Connexxion lag ver onder dat van andere partijen, waarna het provinciebestuur koos voor Connexxion. In tweede instantie gaf het bedrijf echter aan een rekenfout te hebben gemaakt en werd het bod ingetrokken. De provincie wilde Connexxion houden aan de bieding, maar het busbedrijf zei het contract niet te kunnen uitvoeren.

Brabantse buschauffeurs staakten enkele dagen uit protest tegen de ontstane situatie en voerden actie bij het hoofdkantoor van Connexxion in Hilversum. Uiteindelijk trok Connexxion zich formeel terug en werden de concessies gegund aan twee concurrenten: BBA/Veolia (West-Brabant) en Arriva (Noordoost-Brabant).

Kortenhorst vond gisteren dat niet alleen zijn bedrijf blaam treft. Connexxion had de provincie Noord-Brabant afgelopen zomer al geïnformeerd over de foute berekeningen. „Toen was duidelijk dat we niet zouden gaan rijden op basis van dat bod”, aldus Kortenhorst. „Ze hebben ons er toch aan gehouden en dus willens en wetens een risico gelopen. Van een politiek orgaan vind ik dat bezopen.”