Bij te grote emoties neemt de muziek het over

Transylvania. Regie: Tony Gatlif. Met: Asia Argento, Birol Ünel, Amira Casar, Alexandra Beaujard. In: 9 bioscopen.

****-

In Transylvania reist de Italiaanse Zingarina (Asia Argento) vanuit Frankrijk haar grote liefde na, een Roemeense muzikant. Ze is zwanger en wil hem terugvinden. Als ze hem uiteindelijk weer ontmoet, wijst hij haar af. Hysterisch van verdriet besluit ze in Transsylvanië te blijven. Samen met de scharrelaar Tchangalo (Birol Ünel, de fenomenale hoofdrolspeler uit Gegen die Wand) trekt ze kriskras door het Roemeense landschap.

Het intense liefdesverdriet van Zingarina is ongemakkelijk om aan te zien. Ze doet zichzelf pijn, ze schreeuwt het uit, rent hysterisch door het bos. Haar gedrag wordt door regisseur Tony Gatlif van een extra motivatie voorzien: ze denkt dat ze bezeten is door demonen. Het levert een prachtige exorcismescène op.

Gatlif maakt geen nette films waarin het vertellen van een verhaal het belangrijkst is. Zijn vertellingen rammelen, zijn episodisch van structuur en horten en stoten. Net als zijn andere films is Transylvania eigenlijk een musical. Als de gevoelens te groot worden, neemt de muziek het over. De liederen zijn ook het cement tussen de sequenties. Het is muziek die jubelt, rouwt, kalmeert en plezier geeft. Zoals het leven zelf.

    • André Waardenburg