Besmettingsgevaar genmaïs beperkt

Rotterdam, 15 maart. - Als voldoende afstand wordt bewaard bij de teelt, is besmetting van gangbare of biologische maïs door stuifmeel van genetisch gemodificeerde maïs beperkt. Dit blijkt uit veldproeven door Wageningen Universiteit in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Onderzoeker Bert Lotz benadrukt dat dit niet betekent dat dit risico beperkt is bij de teelt van alle soorten gengewassen. ”Dat moet je telkens opnieuw onderzoeken. Maïs heeft bijvoorbeeld relatief zwaar stuifmeel.” Biologische en gangbare maïs die wordt geteeld op 250 meter afstand van genmaïs raakt voor maximaal 0,3 procent vervuild. Dat is ruim onder de EU-norm die etikettering voorschrijft voor producten die voor meer dan 0,9 procent genetisch gemodificeerd zijn.