Belgie

Originele afgietsels Het Atelier de moulage van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel is eind 19de eeuw opgericht en functioneert nog steeds. Aanvankelijk was het een museum met afgietsels van beroemde beelden. Nog steeds kan de werkplaats met de ‘plaasters’ worden bezocht. Afgietsels worden op bestelling voor een vrij lage prijs ambachtelijk gemaakt – voor kunstacademies, maar ook voor particulieren. Bijzonder is dat de meeste van de 4.000 mallen vervaardigd zijn naar de originele beelden uit musea van over de hele wereld. Wie Michelangelo’s Pietà in zijn hal wil hebben, de Venus van Milo of de Nike van Samotrake, kan hier terecht. Ook over een klein Egyptisch maskertje (€2,50) wordt niet moeilijk gedaan. Het patineren, waardoor het gladde witte gips een bedrieglijk echt houten, marmeren of bronzen aanschijn verkrijgt, wordt tegenwoordig uitbesteed.

Afgietselwerkplaats Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiednis, Jubelpark 10, Brussel, di t/m vr 9u30-12 en 13u30-16u (entree gratis). Inl 0032 27417294.

Architectuurfoto’s Al tien jaar volgt de Italiaanse fotograaf Walter Niedermayr het Japanse architectenbureau Sanaa. Zijn bijzondere ‘interpretatie’ van de slanke en sierlijke gebouwen die tegelijk technologische hoogstandjes zijn, is te zien in deSingel in Antwerpen. Sanaa (van architecten Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa) ontwierp o.m. het 21st Century Museum for Contemporary Art te Kanazawa in Japan (2004) en de Zollverein School of Management te Essen (Dtsl). (2006). Niedermayrs foto’s zijn vaak tweeluiken op groot formaat, waardoor ze iets schilderkunstigs krijgen.

Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa (Sanaa) / Walter Niedermayr, deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen, t/m 6 mei, ma t/m vr 10-19u, zo 16-19u. Inl 0032 32482828 en www.desingel.be