‘Alma’ naar Venezuela

Het Venezolaanse instituut Banco del Libro heeft dit jaar de Astrid Lindgren Memorial Award gewonnen. Met een prijzengeld van 5 miljoen Zweedse kronen (540.000 euro) is de ‘Alma’ de grootste prijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

De winnaar is gisteren bekend gemaakt in het themapark Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, de geboorteplaats van de befaamde kinderboekenschrijfster. In totaal waren 133 schrijvers, illustratoren, vertellers en organisaties genomineerd, onder wie de Nederlanders Dick Bruna, Guus Kuijer, Joke van Leeuwen en Toon Tellegen. Paul Biegel stond tot zijn recente dood ook op de lijst.

Banco del libro (‘boekenbank’) heeft de prijs gekregen voor de verspreiding van boeken voor kinderen in Zuid-Amerika sinds 1960. De organisatie heeft onder meer een netwerk van schoolbibliotheken en een uitgeverij opgezet en beheert het grootste documentatiecentrum voor kinderen van Latijns-Amerika

„Banco del Libro heeft met pionierswerk, vindingrijkheid en eigenwijsheid steeds nieuwe wegen gezocht om boeken te verspreiden en de leesvaardigheid van kinderen in Venezuela te verbeteren”, schrijft de jury. „Enthousiast, professioneel, dicht bij kinderen en met een verfrissend gebrek aan bureaucratie werkt Banco del libro in sloppenwijken, bergdorpjes, universiteiten en cyberspace.”

De prijs wordt op 30 mei in Stockholm uitgereikt. De Astrid Lindgren Memorial Award werd in 2002 ingesteld door de Zweedse regering als eerbetoon aan de dat jaar overleden schrijfster. Vorig jaar won de Amerikaanse schrijfster Katherine Paterson. (AP)