Al-Qaedalid ‘bekent’ rol in aanslagen

Het zelfverklaarde brein achter de aanslagen van 11 september 2001, heeft zijn betrokkenheid bij deze en andere aanslagen zaterdag ook toegegeven tegenover een Amerikaanse militaire commissie.

Dat blijkt uit het gisteren door het Pentagon vrijgegeven transcript van de getuigenis van Khalid Sheikh Mohammed, een kopstuk van het terreurnetwerk Al-Qaeda. Voor zijn arrestatie in 2003 liet de Pakistaan in de media al weten het brein achter ‘9/11’ te zijn.

Mohammed zit vast op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay op Cuba. Hij werd in maart 2003 in Pakistan opgepakt en overgedragen aan de VS, die hem op een onbekende plaats vasthielden tot hij in september met 13 andere terreurverdachten werd overgebracht naar Guantánamo. De regering wil hem daar berechten voor militaire commissies.

De zitting zaterdag – het eerste op Guantánamo sinds z'n aankomst – diende om te bepalen of de status van ‘vijandelijke strijder’ op hem van toepassing is. Het verhoor werd afgenomen zonder dat daarbij civiele advocaten, onafhankelijke waarnemers of pers bij waren. Mohammed zei tijdens zijn detentie gemarteld te zijn door de inlichtingendienst CIA, maar dat de bekentenis niet onder druk tot stand kwam. De CIA ontkent dat ze martelpraktijken toepast.

Mohammed zei in het verhoor: „Ik was verantwoordelijk voor de 9/11-operatie, van a tot z.” Verder bekent hij betrokkenheid bij in totaal 31 beraamde aanslagen. Vijf daarvan slaagden, de overige werden nooit uitgevoerd, werden verijdeld of mislukten. Tot de uitgevoerde acties behoren naast ‘9/11’ de aanslagen op het WTC in New York (1993) en die op Bali (2002).

Een verijdelde aanslag betreft die met ‘schoenbommen’ op twee passagiersvliegtuigen eind 2001. Ook bekende gebouwen in de VS, Groot-Brittannië en Israël zouden doelwit zijn geweest van aanslagen. Daarnaast zouden moorden zijn gepland op de Pakistaanse president Musharraf, op de Amerikaanse oud-presidenten Carter en Clinton, en op de toenmalige paus Johannes Paulus II. Ook olietankers, kerncentrales en het Panamakanaal zouden doelwitten zijn geweest van mogelijke aanslagen.

achtergrond: pagina 5

Het transcript is te lezen via: www.nrc.nl/buitenland.