Actie met touringcars in Brussel

Actie met touringcars in Brussel Door een onzer redacteuren Rotterdam. Luid toeterend en in colonne trokken gistermorgen ongeveer driehonderd touringcars naar het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. De bussen kwamen uit verschillende Europese landen. Ook de Nederlandse touringcarbranche was met achttien bussen van de partij. De werkgevers in de Europese touringcarbranche protesteerden hiermee tegen een nieuwe richtlijn van de Europese Commissie. Vanaf 11 april moeten de buschauffeurs elke twee weken minstens twee dagen verplicht rusten. Deze regel zal volgens de branche vergaande gevolgen hebben voor de meerdaagse busreizen door Europa, die vooral populair zijn bij Amerikaanse en Japanse toeristen. „ Een extra chauffeur inzetten betekent een kostenstijging van 10 tot 15 procent”, aldus een woordvoerder van Koninklijk Vervoer Nederland (KVN). „Ook de buschauffeurs zitten niet op een verplichte rustdag ergens ver weg van huis te wachten.” Volgens de KVN zullen toeristen bij een prijsstijging op zoek gaan naar andere manieren om Europa te bereizen. Nu verdient de Nederlandse touringcarbranche jaarlijks 110 miljoen euro aan de meerdaagse busreizen. Het is overigens nog maar de vraag of de luidruchtige protestactie zin zal hebben. Eerdere gesprekken met de Europese Commissie liepen op niets uit. De KVN hoopt echter dat er nog uitzonderingen kunnen worden gemaakt. Volgens de Commissie bevordert de maatregel de verkeersveiligheid. Ook zouden de werkomstandigheden van de chauffeurs er door verbeteren. Foto’s Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Luid toeterend en in colonne trokken gistermorgen ongeveer driehonderd touringcars naar het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. De bussen kwamen uit verschillende Europese landen. Ook de Nederlandse touringcarbranche was met achttien bussen van de partij.

De werkgevers in de Europese touringcarbranche protesteerden hiermee tegen een nieuwe richtlijn van de Europese Commissie. Vanaf 11 april moeten de buschauffeurs elke twee weken minstens twee dagen verplicht rusten.

Deze regel zal volgens de branche vergaande gevolgen hebben voor de meerdaagse busreizen door Europa, die vooral populair zijn bij Amerikaanse en Japanse toeristen. „ Een extra chauffeur inzetten betekent een kostenstijging van 10 tot 15 procent”, aldus een woordvoerder van Koninklijk Vervoer Nederland (KVN). „Ook de buschauffeurs zitten niet op een verplichte rustdag ergens ver weg van huis te wachten.”

Volgens de KVN zullen toeristen bij een prijsstijging op zoek gaan naar andere manieren om Europa te bereizen. Nu verdient de Nederlandse touringcarbranche jaarlijks 110 miljoen euro aan de meerdaagse busreizen.

Het is overigens nog maar de vraag of de luidruchtige protestactie zin zal hebben. Eerdere gesprekken met de Europese Commissie liepen op niets uit. De KVN hoopt echter dat er nog uitzonderingen kunnen worden gemaakt.

Volgens de Commissie bevordert de maatregel de verkeersveiligheid. Ook zouden de werkomstandigheden van de chauffeurs er door verbeteren.