WK cricket: gastheren winnen in eigen huis

De cricketploeg van de West Indies is het wereldkampioenschap in het Caraïbisch gebied gisteren overtuigend begonnen. Het organiserende land won in de openingswedstrijd met 54 runs verschil van Pakistan.

De gastheren kwamen in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston aan bat in 50 overs tot een totaal van 241 voor het verlies van negen wickets. De Pakistani stelden daar 187 tegenover.

Marlon Samuels was de beste speler bij de West Indies. Hij maakte 63 runs, nadat Ramnaresh Sarwan de toon had gezet met 49. Aanvoerder Brian Lara voerde met Samuels de score op tot 168. Beiden werden uitgevangen op het bowlen van Mohammed Hafeez.

Namens de West Indies nam Dwayne Smith, die aan slag 32 punten bijdroeg, drie wickets voor 36 runs in tien overs. Ook Dwayne Bravo bowlde goed: 3-42 (9). Beste Pakistaanse batsman was Shoaib Malik met 62 runs uit 54 ballen.

Het WK in het Caraïbisch gebied duurt tot 28 april. Opgeteld zullen ongeveer 2,2 miljard liefhebbers de eendaagse wedstrijden op televisie bekijken. Nederlandse fans kunnen terecht bij Sky Sports (live) en de BBC (samenvatting).

Nederland opent het wereldkampioenschap tegen Zuid-Afrika op het eiland St. Kitts en Nevis. Daarna zijn Australië en Schotland de tegenstanders. Op die laatste wedstrijd heeft de aanvoerder van Nederland, Luuk van Troost, al zijn hoop gevestigd. „Als we dat duel winnen, is ons WK geslaagd.” (ANP)

Ga voor de spelregels van cricket naar nrc.nl/sportblog