Viacom (MTV) klaagt YouTube aan

Het Amerikaanse mediaconcern Viacom klaagt de populaire videowebsite YouTube aan, wegens „omvangrijke opzettelijke schending van het auteursrecht”. Dit maakte Viacom, eigenaar van onder andere televisiezenders MTV en Nickelodeon, gisteren bekend. Het bedrijf vraagt een schadevergoeding van ruim 1 miljard dollar.

Youtube zou bijna 160.000 video’s van Viacom illegaal op de site hebben staan, die in totaal 1,5 miljard keer zouden zijn bekeken. Het gaat om populaire tv-programma’s als South Park en The Daily Show.

Een maand geleden maande Viacom de website al om al het beeldmateriaal waarvan het mediabedrijf de rechten in handen heeft van de website te verwijderen. Dat is niet gebeurd, volgens Viacom.

YouTube werd vorig jaar overgenomen door Google voor 1,65 miljard dollar. Volgens Viacom is het bedrijfsmodel van de videosite, dat gebaseerd is op het genereren van zoveel mogelijk bezoeken en de verkoop van advertenties op basis van beeldmateriaal van derden „duidelijk illegaal en onmiskenbaar in conflict met het auteursrecht”.

Viacom stelt dat YouTube een winstbelust bedrijf is, dat lucratieve handel drijft door „de toewijding van fans van andermans creatieve werk uit te buiten om zichzelf en zijn moederbedrijf Google te verrijken”. Google zegt „overtuigd” te zijn dat YouTube het auteursrecht van de eigenaren van al het beeldmateriaal respecteert.

Naast een schadevergoeding wegens gederfde inkomsten, wil de mediagigant een dwangbevel dat de rechter YouTube verdere schending van het auteursrecht verbiedt op straffe van een dwangsom. De zaak zal dienen in New York.

Sinds de oprichting in 2005 is YouTube een enorm succes, met tientallen miljoenen bezoekers per dag. De site is de laatste tijd vaker in opspraak geraakt. Zo werd de site onlangs tijdelijk uit de lucht gehaald in Turkije, toen er beledigende clips over Atatürk, de Turkse vader des vaderlands, online stonden. Momenteel is YouTube in Thailand inactief, om onduidelijke redenen. (BBC)