Vertrek geëist van minister van Justitie VS

De Amerikaanse minister van Justitie Alberto Gonzales heeft gisteren beaamd dat zijn departement fouten heeft gemaakt bij het ontslag van acht federale aanklagers. Congresleden vragen om zijn vertrek.

De acht federale aanklagers kregen vorig jaar december ontslag aangezegd omdat zij onvoldoende zouden presteren. Democraten zeiden dat politieke motieven een rol speelden. Maar ambtenaren van Gonzales’ departement ontkenden dat onder ede tegenover het Congres.

Maar de laatste dagen is uit een stroom onthullingen gebleken dat er wel degelijk politieke motieven waren om de acht de ontslaan. Zowel Bush’ topstrateeg Karl Rove als de juridische adviseur van de president, Harriet Miers (die in januari al terugtrad), waren de afgelopen jaren bij het beraad over de aanklagers betrokken.

Gonzales bevestigde gisteren indirect dat het Congres door de regering op het verkeerde been is gezet. „Ik erken dat er fouten zijn gemaakt en ik aanvaard de verantwoordelijkheid daarvoor”, zei hij op een inderhaast belegde persconferentie. Hij noemde het „zorgelijk” dat het Congres niet de juiste informatie over de zaak heeft gekregen.

Naar verwachting zal de druk op Gonzales toenemen op te stappen. Democraten hebben de afgelopen dagen zijn hoofd al geëist. Senator Chuck Schumer herhaalde dat gisteren na de persconferentie.

Ook Republikeinen zijn ongebruikelijk kritisch over de minister, een jarenlange vertrouweling van Bush. Zo zei de leidende Republikein in de justitiecommissie in het Huis van Afgevaardigden, James Sensenbrenner, vorige week dat Gonzales en zijn ministerie „in duizend stukken” zullen worden gehakt als hij het Congres niet alsnog juist informeert.

De zaak heeft al geleid tot grote problemen op Gonzales’ ministerie. Zo stapte eerder deze week Gonzales’ stafchef op, D. Kyle Sampson. Hij was degene die met het Witte Huis de contacten onderhield over de ontslagen. Uit gelekt e-mailverkeer met het Witte Huis blijkt dat hij de politieke risico’s van de ontslagen voorzag maar ze toch wilde doorzetten.