Van der G. krijgt gelijk in zaak Telegraaf

Rotterdam. Dagblad De Telegraaf heeft onzorgvuldig gehandeld in een artikel over Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, en de moord op een 43-jarige milieuambtenaar in 1996. De krant heeft ”grenzen overschreden van hetgeen - gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid - maatschappelijk aanvaardbaar is”. De Telegraaf heeft bovendien onvoldoende wederhoor toegepast. Tot deze conclusie komt de Raad voor de Journalistiek in een uitspraak die vandaag is bekendgemaakt. Volkert van der G. had in februari een klacht ingediend tegen de krant naar aanleiding van het artikel `Bewijs tegen Van der G. steeds concreter` van 7 juli 2006. De Telegraaf citeerde in het artikel een vertrouwelijk rapport van de Nationale Recherche over het onderzoek naar de moord op milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996. Het is de tweede keer dat Van der G. gelijk krijgt van de Raad voor de Journalistiek in de affaire-Van der Werken. In 2004 verklaarde de Raad een klacht tegen het programma 2Vandaag gegrond. Volgens Quirijn Meijnen, de advocaat van Van der G., heeft De Telegraaf in het artikel citaten gemanipuleerd, die afkomstig zijn uit een oud rapport, en rechtvaardigen de feiten niet de ernstige beschuldiging van moord. De Raad is het hiermee eens. Meijnen: ”Dit is een belangrijke uitspraak voor mijn cliënt nu van dit rapport kan worden gesteld dat het geen enkel bewijs bevat van zijn betrokkenheid.”