Utrechtse wijk nog een dag afgesloten

De Utrechtse wijk Ondiep wordt vanavond voor de tweede maal door de politie afgesloten, nadat er gisteravond 135 mensen werden aangehouden. Alleen bewoners mogen de buurt in en uit. Dat heeft de politie in Utrecht bekendgemaakt.

De politie was gisteravond in groten getale aanwezig in de wijk. Ze hield groepen mensen aan die zich niet hielden aan het samenscholingsverbod.

In de buurt ontstonden maandagavond rellen nadat een buurtbewoner zondag was neergeschoten door een agent. De man zou op de agent zijn afgelopen met een mes. De buurtbewoner overleed.

De burgemeester heeft de buurt aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’ op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening. In zo’n gebied kunnen speciale maatregelen worden genomen om de openbare orde te handhaven, zoals een verbod op samenscholing en preventief fouilleren.

De meeste mensen die gisteravond werden aangehouden zijn inmiddels vrijgelaten. Velen kwamen van buiten de wijk.

Hoe laat de wijk vanavond afgesloten wordt, was aan het begin van de middag nog niet bekend. Het hangt af van de omstandigheden, aldus de politie.

Een bezoek dat de Utrechtse burgemeester A. Brouwer (PvdA) vanmiddag zou afleggen aan een bewonersbijeenkomst, werd om veiligheidsredenen afgezegd. De burgemeester bezocht wel de familie van de omgekomen man.

Volgens Brouwer was gisteren sprake van toeloop van „reltoeristen” van buiten de stad op weg naar de wijk. Een deel van hen bestond volgens haar uit voetbalhooligans. Een woordvoerder van de politie zegt dat zij communiceren via hun eigen internetsites.

De burgemeester weet nog niet tot wanneer de wijk afgesloten blijft. De politie streeft ernaar een stille tocht die nabestaanden van de overleden buurtbewoner morgen willen houden, te laten doorgaan. Zaterdag wordt de man gecremeerd.

Burgemeester Brouwer is tevreden over de aanpak van gisteravond. „Het is niet zo dat deze aanpak meer geweld uitlokt. De veiligheid van de wijkbewoners heeft prioriteit.” Omdat Utrecht niet voldoende cellen had voor alle arrestanten is een aantal van hen vannacht naar bureaus in de regio en naar Den Haag, Amsterdam en Rotterdam gebracht.

De supportersverenigingen van FC Utrecht, Feyenoord en Ajax hebben hun afkeuring uitgesproken over de rellen.

samenscholing: pagina 3