Unibet rijdt in Milaan-Sanremo

De wielerploeg van Unibet.com heeft na de tegenvaller van het niet mogen starten in de etappewedstrijd Parijs-Nice een startbewijs gekregen voor de eendaagse klassieker Miaan-Sanremo. De organisatie van de Primavera schonk de ProTour-formatie uit Zweden gisteren een wildcard voor de wedstrijd van volgende week zaterdag.

Unibet.com is de dupe van een conflict tussen de internationale wielrenunie UCI en de directies van de drie grote ronden (Tour, Giro, Vuelta) over de ProTour, de jaarlijkse reeks van topwedstrijden. Met name ASO, organisator van de Tour de France en ook Parijs-Nice, heeft bezwaren tegen het aantal van twintig ploegen in plaats van de eerder afgesproken achttien. Vergeefs probeerde Unibet, geleid door de Nederlandse oud-renner Jacques Hanegraaf, deelname aan Parijs-Nice af te dwingen. Hij toonde zich verre van verheugd over de uitnodiging voor Milaan-Sanremo. „We gaan uiteraard rijden, maar ik ben nog steeds verbolgen over het feit dat wij niet in de [vandaag begonnen etappekoers] Tirreno-Adriatico kunnen meedoen. Blijkbaar is deze wildcard bedoeld om ons te troosten.”

UCI en de organisaties van de grote ronden bereikten onlangs een akkoord: achttien ProTour-teams doen sowieso mee en voor het uitdelen van de wildcards moeten de organisatoren een eerlijke afweging maken. Hanegraaf vindt dat nog steeds een vaag en vreemd akkoord: „De UCI denkt dat er nog een ProTour is, maar nu al zijn de klassementen waardeloos omdat wij niet in Parijs-Nice mochten rijden en niet in de Tirreno zullen rijden.”

De Italiaan Franco Pellizotti behaalde gisteren een dubbel succes in Parijs-Nice. Hij won de tweede etappe van Vatan naar Limoges en nam tevens de leiderstrui over van de Schot David Millar. Het gemiddelde in de 177 kilometer lange rit lag hoog: 45 kilometer per uur.

Joost Posthuma (Rabobank) steeg dankzij een alerte actie van ploegleider Frans Maassen in het algemeen klassement. Dankzij Maassen gaf de jury de Nederlandse kopman van de ploeg van Rabobank zes seconden terug na afloop van de tweede rit. Hij klom daardoor van plaats vijftien naar negen. Maassen wees de jury erop dat elf renners, onder wie Posthuma, veel dichter achter ritwinaar Pellizotti zaten dan de uitslag vermeldde; twee seconden in plaats van acht. De jury erkende de fout en corrigeerde de resultaten. (ANP)