Trainer Hiddink niet in beroep in belastingzaak

Voetbaltrainer Guus Hiddink gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Bosch. De bondscoach van Rusland werd twee weken geleden veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een geldboete van 45.000 euro wegens belastingfraude. Het openbaar ministerie, dat een celstraf van tien maanden had geëist, gaat ook niet in beroep.

„Hij is er klaar mee”, zei Hiddinks advocaat J. Leliveld gisteren. De raadsman had om vrijspraak gevraagd, onder meer wegens de inbreng door het OM van onwettig bewijs. „Dat de rechtbank niet twijfelde aan mijn oprechtheid is voor mij het belangrijkste. En nu een streep onder de zaak en de blik weer op de toekomst”, verklaarde Hiddink.

Leliveld: „Dat het toch tot een veroordeling is gekomen, blijft natuurlijk heel vervelend. Maar ik vind het goed van Hiddink dat hij de zaak wil afsluiten. Hij richt zich liever op voetbalzaken. Heel begrijpelijk. De zaak dient nu alleen nog fiscaal te worden afgehandeld.”

Volgens justitie had Hiddink de belasting voor bijna 1,4 miljoen euro ontdoken, omdat hij in 2002 en 2003 weliswaar in het Belgische dorpje Achel stond ingeschreven als inwoner, maar daar nooit sliep. De trainer betaalde door zijn Belgische adres minder belasting over zijn inkomsten als bondscoach van Zuid-Korea. Hij voelde zich naar eigen zeggen nooit thuis in België en verbleef vooral bij zijn vriendin in Amsterdam.

De straf viel lager uit omdat de rechtbank oordeelde dat Hiddink in 2002 wel degelijk de intentie had in België te wonen. Wel heeft de oefenmeester volgens de rechtbank de belasting in 2003 benadeeld. Zijn accountant S. van den B. zou over die periode foutief belastingaangifte hebben gedaan. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden en een geldboete van 45.000 euro opgelegd. Tegen hem was een celstraf van veertien maanden geëist. Van den B. en het OM hebben beroep aangetekend.

„Hiddink is tevreden nu de rechtbank hiermee alle stemmingmakende verdachtmakingen van het openbaar ministerie ten aanzien van zijn intentie ondubbelzinnig naar het rijk der fabelen heeft verwezen”, zei Leliveld. „Wel blijft Hiddink zitten met veel onbegrip over het handelen van het OM. Hij vraagt zich terecht af of de eis en de toonzetting van het OM slechts voor de bühne waren bestemd.” (ANP)