Teletubbiestulp: fel oranje, heel vrolijk

Dipsy, Laa-Laa, Po en Tinky Winky, de vier karakters van het Engelse peuterprogramma Teletubbies, krijgen een tweede leven in Hollandse potgrond. Op 29 maart wordt in de Keukenhof in Lisse namelijk de Teletubbiestulp gedoopt. Dat zal gebeuren door Ann Wood, de bedenker van het populaire televisieprogramma. Lian Ruigrok, mede-eigenaar van kwekerij C.J. Ruigrok & Zoon uit De Zilk is trots: „Teletubbies is een stevige, virusbestendige tulp.”

U bent een fan van de Teletubbies?

„Eerlijk gezegd niet. Toen mijn kinderen klein waren, ging het nog wel. Maar nu kan ik dat programma niet meer zien. Nee, het was niet ons idee om die tulp zo te noemen. We zijn benaderd door de Keukenhof. De Tele-tubbies bestaan tien jaar en Ann Wood wilde wel een bloem dopen.”

Beschrijft u de Teletubbiestulp eens.

„Het is een stevige, goed groeiende tulp, die zowel geschikt is als snijbloem als voor bloemen op pot. Dat laatste is in de Verenigde Staten veelgevraagd. De kleur? Fel oranje, met lichte randjes aan de rand van de blaadjes. Echt heel vrolijk.”

Oranje? Nu breekt mijn klomp. Geen van de Teletubbies is oranje van kleur.

„Dat zei ik ook al! Maar we wilden voorkomen dat Dipsy, Laa-Laa, Po en Tinky Winky ruzie zouden krijgen. Dát is de achterliggende filosofie.”

De Teletubbies zijn wereldwijd op televisie. U kunt wel meeliften op het succes van het programma.

„Zo is dat. We hebben ook eens nieuwe hyacint op de markt gebracht. Die hadden we vernoemd naar een groot bloemendeskundige, Professor De Hertogh. Inderdaad, ook een mooie naam. Maar als we onze Teletubbiestulp naar hem hadden genoemd, zou u nu niet aan de lijn hebben gehangen.”

    • Arjen Ribbens