Sportministers in EU willen veiliger voetbalstadions

STUTTGART, 14 maart. De landen van de Europese Unie gaan het voetbalvandalisme eendrachtig aanpakken. Alle bewindslieden met sport in de portefeuille hebben gisteren tijdens een bijeenkomst in Stuttgart maatregelen voorgesteld de stadions veiliger te maken en de politie beter voor te bereiden. Om sport en met name voetbal veiliger te maken voor publiek moeten alle stadions aan verscherpte veiligheidseisen voldoen, die in alle EU-landen gelden. Ook moet het personeel dat de stadions bewaakt volgens algemene EU-normen worden opgeleid. Dat verklaarden de 27 Europese ministers van Sport. Vooral in Frankrijk, Spanje, Duitsland en Servië staken de afgelopen maand supportersrellen de kop op. De sportministers bepleiten het opzetten van een website waarin politie en justitie van de EU-landen hun kennis over hooliganisme kunnen verzamelen en delen. Een ander voorstel is het opstellen van een handboek voor de politie, waarin staat omschreven hoe ze de veiligheid rond grote sportevenementen het best kunnen waarborgen.