South Park op klompen

Iedere avond zendt tv-zender The Box een aflevering van de gevierde en gehate Amerikaanse tekenfilmserie South Park uit. South Park is een klein bergdorpje in Colorado, waar vier kleine jongens – Stan, Eric, Kyle en Kenny – de hypocrisie van de wereld ontmaskeren. Het uitgangspunt van makers Trey Parker en Matt Stone is doodsimpel: maak de allergrofste grappen, en spaar daarbij niemand. Het viertal heeft een homoseksuele leraar die zich laat ombouwen tot vrouw, maar eigenlijk terug wil. Bij de jongens in de klas zit een zwart jongetje dat ‘Token Black’ heet, naar het verplichte zwarte personage in Amerikaanse televisieseries.

De eerste paar seizoenen was de serie vooral absurd, tegenwoordig is alles politiek. De werkelijkheid wordt vrijwel letterlijk geciteerd in South Park, zoals het gevecht om de dood van comapatiënte Terri Schiavo. Bovendien grijpen Parker en Stone terug naar het format van tekenfilms uit hun jeugd: mét slotmoraal. Zoals He-Man – na een zoveelste worsteling met Skeletor – uitlegde dat hebberigheid slecht is; zo leren wij van South Park nu dat het ranzig is om te ruziën over een kasplantje. Het zou braaf zijn, ware er niet de ontwrichtende, ultra-incorrecte invalshoek. Als Kenny hersendood is, wil zijn vriendje Eric hem alleen maar uit zijn lijden verlossen omdat hij dan Kenny’s spelcomputer erft.

Ook in Nederland wonen politieke personages die schreeuwen om een South-Park-behandeling. De landsleider die bij de gruwelijke dood van een filmmaker deze onvergetelijke woorden sprak: „Dit is een goed voorbeeld van hoe we in dit land niet met elkaar omgaan.” De man die zijn haar bleekt om minder ‘mediterraan’ te lijken. Of de nichterige minister die zichzelf als ladykiller presenteert (ooit stond hij in het homoblad Squeeze, ingeklemd tussen blote torso’s, onder de geniale kop: ‘Ik ben geen homo’). Maar onze absurdisten, hoe goed ook, zijn tekenaars en geen animators. Wie o wie maakt een Nederlandse versie van deze comic relief? Of willen Parker en Stone een tijdje in Nederland komen werken?

Merel Boers

Merel Boers promoveert aan de Universiteit van Amsterdam op twee historische debatten over de Holocaust.

    • Merel Boers