Schaamhaar, boerka’s en maatschappijkritiek

Homo, hetero, wit, zwart: iedereen kwam samen in de Rotterdamse club Now & Wow.

Op de tentoonstelling The Peepbox zijn foto’s van zeven jaar uitzinnige feesten te zien.

Op de tentoonstelling The Peepbox zijn foto’s van zeven jaar uitzinnige feesten te zien. Campert, Cleo

Een Marokkaanse jongen met de tekst ‘geitenneuker’ op zijn shirt, vrouwen die zijn uitgedost als opblaaspop, hoofddoekjes van het merk Lonsdale: het kwam allemaal voorbij in de Rotterdamse danceclub Now & Wow. Dankzij uitdagende performances en muzikale programmering was de club – geesteskind van creatief directeur Ted Langenbach – de afgelopen zeven jaar populair.

Fotografe Pietra Ligura maakte vanaf de begindagen tienduizenden foto’s van haar modellen, de decors en het publiek van Now & Wow. Ongeveer 2.500 van die beelden zijn nu gebundeld in het boek The Peepbox. Een selectie is te zien bij galerie V!P’s in Rotterdam.

De vaak heftige shows op feesten als Lolita Klup, Speedfreax en Flirt waren volgens de organisatoren reacties op maatschappelijke of politieke ontwikkelingen. Ligura: „Engagement was voor die tijd iets dat je alleen tegenkwam in filmhuizen en de schouwburg. Maar wij dachten: het kan ook in het uitgaansleven.”

Zo was de gekkekoeienziekte BSE en de bijbehorende paranoia van vleesconsumenten de inspiratie voor de performance ‘aborterende trekvogels’. Witte, seksloze wezens baarden kippenkarkassen uit hun dikke buiken, om ze vervolgens in mootjes te hakken. Langenbach: „Dat was een anti-utopie. Dat de angst voor consumptievlees zo ver gaat dat mensen hun eigen kinderen op gaan eten.”

Ligura geeft toe dat niet alles geëngageerd was. Soms was het alleen maar de bedoeling om uit te dagen: „Zoals die turnmeisjes in witte pakjes, met rode verf op hun schaamstreek. Ik was benieuwd hoe mensen daarop zouden reageren.”

Tentoonstelling en boek blikken terug op zeven jaar uitgaans- en beeldcultuur in Rotterdam. „Aan de foto’s is te zien dat de veranderingen in die tijd veel sneller zijn gegaan dan vroeger in de pop, of de punk. Alles ging razendsnel”, aldus Langenbach. „We begonnen in 2000, aan het begin van het millennium, en toen was er een frisse energie. Nu zit iedereen op zijn eigen planeet. De jongeren hebben geen geld om uit te gaan en blijven liever thuis een dvd’tje kijken. De volgende dag kijken ze dan online hoe het is geweest.” Na 8 april is een aantal van de foto’s in de Orange Shop te zien op de Lijnbaan.

Now & Wow heeft momenteel geen onderkomen, maar wellicht komt de club in een andere vorm terug, op tournee of op een nieuwe locatie. In de tussentijd organiseren Langenbach en Ligura feestjes op zondagavond in de Exit, een klein Rotterdams undergroundpodium. „We beginnen weer bij de basis”, zegt Langenbach. „Kleine feesten met bandjes, knakworsten en veel plezier.”

Expositie ‘Now & Wow The Peepbox’ t/m 8 april, V!P’s galerie Rotterdam, gratis toegang. Het gelijknamige boek kost € 29,50.

    • Elda Dorren