Samenwerking tussen EU-landen in strijd tegen voetbalgeweld

STUTTGART. De landen van de Europese Unie gaan samenwerken om het voetbalvandalisme te bestrijden. Alle bewindspersonen met sport in de portefeuille hebben gisteren tijdens een bijeenkomst in Stuttgart maatregelen voorgesteld om de stadions veiliger te maken en de politie beter voor te bereiden. De 27 EU-ministers van sport verklaarden gisteren dat alle stadions moeten voldoen aan verscherpte veiligheidseisen die in alle EU-landen gelden. Ook moet het personeel dat de stadions bewaakt volgens algemene EU-normen worden opgeleid. Een dag eerder vroeg voorzitter Michel Platini van de UEFA om hulp van de Europese regeringen om het voetbal te bevrijden van het toegenomen geweld bij wedstrijden. Vooral in Frankrijk, Spanje, Duitsland en Servië staken de afgelopen maand supportersrellen de kop op. De sportministers bepleiten het opzetten van een website waarin politie en justitie van de EU-landen hun kennis over hooliganisme kunnen verzamelen en delen. Een ander voorstel is het opstellen van een handboek voor de politie, waarin precies staat omschreven hoe ze de veiligheid rond grote sportevenementen het beste kunnen waarborgen. De opleiding van stewards is daar ook onderdeel van.