Reed zingt nog één keer Berlin

Lou Reed komt naar A’dam.

Hij zingt dan nog één keer de songs van zijn omstreden album ‘Berlin’ uit 1973.

Ook de eigenzinnige Lou Reed blijkt in een trend te passen; en wel die van oudere artiesten die een van hun eigen legendarische lp’s integraal komen uitvoeren. Brian Wilson (Beach Boys) deed het met Smile, Patti Smith met haar lp Horses, Sonic Youth met Daydream Nation, en Lou Reed komt straks naar Europa met Berlin, zijn plaat uit 1973.

Hij zal optreden in de Heineken Music Hall in Amsterdam op 20 juni. Hoewel Reed ook nog al eens solo te zien is, komt hij nu met een 30-koppig gezelschap dat bestaat uit zijn vaste band, strijkers en blazers en een kinderkoor.

Zijn lp Berlin werd bij verschijnen verguisd. Het was de opvolger van Transformer, Reeds commerciële succes uit 1972 waar ook de hitsingle Walk On The Wild Side op stond. Hoewel hij hier prachtige liedjes zong als Caroline Says en Lady Day, gold Berlin destijds als grauw en onherbergzaam. Het was dan ook een concept-lp over drugs, depressies, huiselijk geweld en zelfmoord. Het nummer The Kids, met erbarmelijk kindergehuil, was vooral omstreden toen bekend werd dat de kinderen (van producer Bob Ezrin) zo huilden omdat hen verteld was dat hun moeder was weggegaan en nooit meer zou terugkomen.

Toch werd Berlin later beschouwd als een van Reeds meesterwerken. In 2003 noemde tijdschrift Rolling Stone de plaat een van de 500 beste cd’s allertijden. Reed voert van Berlin zelden nummers uit. Hij doet het één keer, dan nooit meer, zei hij aan Billboard: ‘Voor één keer, dan kun je je kleinkinderen tenminste vertellen dat je Lou Reed Berlin hebt zien doen.’

    • Hester Carvalho