Pompoensoep van Petra

Voor 4 - 6 personen:1 flespompoen van 700 gram1 rode uiverse gemberwortel100 gram aardappel1 Granny Smith appel2 - 3 eetlepels olijfolie8 deciliter kippenbouillonhalve theelepel koenjit (kurkuma)mespunt kaneel 1 - 2 theelepels kerriepoederzout, peper100 - 125 milliliter (light)crème fraîche2 eetlepels fijngesneden koriander of salie

Op pompoensoep zijn talloze variaties mogelijk, zoals Petra bewees. Ik zit met haar in een vrouwengroep van een grote kookvereniging met veel creativiteit in de gelederen. De menucommissie, waarin ook Petra zit, bedenkt een jaar tevoren wat er op tafel kan verschijnen.

Of het ook verschijnt hangt af van de ervaringen van de chefkoks van de avonden en de bevindingen van de inkoopchef, serieus werk dus.

De pompoensoep hieronder, met frisse appel en verse gember, passeerde alle hordes en kreeg de handen op elkaar.

Neem een flespompoen, zo’n eentje met een bolle buik en een flessenhals. Ik sneed de hals eraf en schilde die met een dunschiller en deed hetzelfde met de buik. Halveer hals en buik en haal draden en pitten weg. Snijd het vruchtvlees in dobbelstenen, pel en snipper de ui. Schil een stuk gemberwortel van 3 tot 4 centimeter lang en rasp of snijd het fijn, tot u een eetlepel vol hebt. Schil de aardappel en snijd hem in blokjes. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes.

Verhit de olijfolie en fruit hierin op laag vuur de snippers ui en gember 2 tot 3 minuten, zonder dat ze kleuren. Doe er de stukken pompoen en aardappel bij en roer er de koenjit, kaneel en 1 theelepel kerriepoeder door. Schenk de bouillon in de pan en doe er de stukjes appel bij. Breng de bouillon aan de kook en laat alles in twintig minuten gaar worden.

Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Op smaak brengen met zout, peper en kerrie. Roer in en kommetje de koriander of salie door de crème fraiche. Schep de soep in kommen of borden en lepel er wat crème fraîche midden op.

Annelène van Eijndhoven

morgen: Olie op water?

    • Annelène van Eijndhoven