Paus laat soepeler uitleg doctrine niet toe

Paus Benedictus XVI heeft gisteren zijn conservatieve doctrinaire opvattingen met klem herbevestigd.

Gescheiden katholieken die hertrouwen mogen niet ter communie gaan, tenzij ze afzien van seksuele contacten. Het celibaat blijft, ondanks het gebrek aan geestelijken, onaantastbaar, waardoor gehuwden ook in de toekomst geen priester mogen worden. En internationale missen moeten weer deels in het Latijn.

De paus wijst katholieke politici op hun plicht de leer van de kerk te verdedigen. Ze moeten de „ononderhandelbare” afwijzing door het Vaticaan van abortus en het homohuwelijk propageren. Doen ze dat niet dan kan hun de communie worden geweigerd.

De uitgangspunten van Benedictus staan in de „apostolische aansporing” Sacramentum Caritatis, een document van 131 pagina’s, gebaseerd op de bisschoppensynode van 2005 over de eucharistie. Het document kan worden beschouwd als het regeringsprogramma van de paus, nadat hij na zijn aantreden had aangekondigd eerst een periode te luisteren. Het stuk bevestigt definitief dat Benedictus als paus niet afwijkt van de conservatieve lijn die hij als kardinaal Joseph Ratzinger verdedigde in de jaren dat hij prefect was van de Congregatie van de geloofsleer.

Sacramentum Caritas is gericht aan alle geestelijken en aan de 1,1 miljard katholieken. Het maakt deel uit van Benedictus’ campagne om bisschoppen, priesters en gelovigen aan te sporen de leer van de kerk nauwgezet te volgen. Priesters moeten zich bijscholen, opdat ze de symbolen en verhalen in de mis beter kunnen uitleggen. Gelovigen moeten weer naar de kerk komen. Het samen beleven en delen van de communie zou een belangrijke stimulans zijn om zich meer in te zetten voor vrede, rechtvaardigheid en naastenliefde.

Kritiek was er gisteren meteen al op Benedictus’ oproep aan katholieke politici om de kerk te gehoorzamen. Die aansporing komt juist nu in Italië een felle strijd woedt over de invoering van een samenlevingscontract voor hetero- en homoparen. Het Vaticaan keurt dit categorisch af en beschouwt het als een bedreiging voor de traditionele familie.

Binnenkort behandelt het parlement het wetsvoorstel van de regering-Prodi hierover. De druk op katholieke politici om tegen stemmen is door de oproep van de paus toegenomen. Mochten zij deze negeren, dan is het aan de bisschoppen om te beoordelen of ze nog recht hebben op de communie.

    • Bas Mesters