nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs www.nrc.nl/ee Cricket. Met het oog op het WK cricket legt Guus van Holland de spelregels uit van deze sport op zijn sportblog. „Cricket is een balsport die wordt gespeeld tussen twee elftallen. De bedoeling van het spel is zoveel mogelijk punten (runs) te scoren. De partijen krijgen allebei één slagbeurt, waarin alle elf batsmen achter elkaar mogen slaan, totdat ze ‘uit’ zijn. De partij in het veld moet proberen de batsmen uit te krijgen voor een zo laag mogelijke score. Als alle batsmen van de battende partij ‘uit’ zijn (all out) is de innings afgelopen. Daarna komt de veldpartij (fieldende partij) aan slag (aan bat) om te proberen één run meer te maken dan de eerst-battende partij.” www.nrc.nl/sport

Kapotte ramen. In een verbouwde Mercedes-vrachtwagen zijn Hans Beerekamp en Janine Prins op reis langs de witte plekken op de culturele kaart van Europa. Ze staan nu in Ruse, op het parkeerterrein van hotel Riga. „Deze stad levert ook weer een nieuwe dimensie aan het veelzijdige beeld van Bulgarije dat we de afgelopen twee weken opbouwden”, schrijft Beerekamp op zijn weblog. „Het is een Midden-Europese stad, ook al was het lang de Ottomaanse grenspost met zicht op de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Van die oude glorie van een bloeiende rivierhaven is weinig meer over. De koopmanshuizen verkeren grotendeels in vergaande staat van afbladdering. Het herenhuis waar de grootvader van de hier in 1905 geboren Nobelprijswinnaar Elias Canetti kantoor hield, heeft kapotte ramen en staat zichtbaar leeg.”

www.nrc.nl/ee

Cricket. Met het oog op het WK cricket legt Guus van Holland de spelregels uit van deze sport op zijn sportblog. „Cricket is een balsport die wordt gespeeld tussen twee elftallen. De bedoeling van het spel is zoveel mogelijk punten (runs) te scoren. De partijen krijgen allebei één slagbeurt, waarin alle elf batsmen achter elkaar mogen slaan, totdat ze ‘uit’ zijn. De partij in het veld moet proberen de batsmen uit te krijgen voor een zo laag mogelijke score. Als alle batsmen van de battende partij ‘uit’ zijn (all out) is de innings afgelopen. Daarna komt de veldpartij (fieldende partij) aan slag (aan bat) om te proberen één run meer te maken dan de eerst-battende partij.”

www.nrc.nl/sport