Nog een bestuurder weg bij AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft binnenkort twee vacatures in de top op te vullen. Bestuurder Paul Koster heeft gisteren aangegeven eind dit jaar op te stappen bij de toezichthouder op de financiële markten. Eerder werd al duidelijk dat bestuursvoorzitter Arthur Docters van Leeuwen de AFM in september zal verlaten, wanneer zijn tweede termijn afloopt.

De termijn van Koster loopt nog tot maart 2009. Hij vertrekt eerder omdat hij terug wil naar het bedrijfsleven. Ook vindt hij volgens de woordvoerder dat de opbouwfase, waar hij en Docters van Leeuwen een belangrijke rol bij speelden, is afgerond. De afgelopen jaren zijn het takenpakket en de omvang van de AFM fors uitgebreid.

Koster viel op als bestuurder door controversiële uitspraken. Hij joeg de accountancysector op stang door te zeggen dat het beter zou zijn als accountants geen advieswerk meer zouden doen. Zelf ziet hij als belangrijkste wapenfeit zijn rol bij een onderzoek naar beleggingsfondsen, dat ertoe heeft geleid dat de branche zelf verbeteringen doorvoerde.

Wat Koster (54) hierna gaat doen, is nog onbekend. Een half jaar na afloop van zijn contract mag hij weer werken bij bedrijven die de AFM nu controleert.