Nelly Furtado swingt helaas niet meer als zeven jaar terug

Concert: Nelly Furtado. Gehoord: 13/3 HMH, Amsterdam-ZO. Herhaling: 15/3 HMH.

Het succes van Nelly Furtado is de triomf van de grootste gemene deler. Haar show is een beetje van alles wat en uiteindelijk toch vooral heel veel van niks. Bitter weinig zelfs bleef er over van de zeven jaar oude belofte dat Furtado met haar Canadees/Portugese achtergrond een frisse impuls zou kunnen geven aan het veilige pop-idioom. Invloeden van Portugese fado en andere wereldmuziek zouden er in doorklinken, maar daar is weinig van over nu Furtado de computerritmes van de r&b ontdekt heeft. Onder de hoede van Timbaland werd op haar derde album Loose een voorspelbare formule losgelaten, die zowel de ballads als de meer ritmische stukken dwars zit.

Live is Nelly Furtado een Madonna zonder seks; een Shakira zonder kont. Zelfs op twaalf centimeter hoge stilettohakken blijft ze de schooljuf aan het hoofd van het groepje dansers dat haar aan het swingen moet zien te krijgen. Maar Furtado swingt niet uit zichzelf; ze beweegt stroef en zingt met een geknepen stemmetje dat zich moeizaam een weg naar buiten perst. Vooral het nummer met de toepasselijke titel Powerless kreeg daarmee een wrange lading, want alle kracht moest komen van overvolle arrangementen die geen stem of muziekinstrument lieten ademen.

In stemmig zwart zong Nelly Furtado van alles wat: haar eigen Turn off the light, een tamelijk bloedeloze cover van de wereldhit Crazy van Gnarls Barkley en zelfs een stukje uit Blondie’s Heart of glass. Haar oude hit I’m like a bird hinkte op een veel te zwaar hiphopritme en het voetbalnummer Força werd er aan de haren bij gesleept. Restte de aardige hits Promiscuous en Maneater waarbij Furtado haar spijkerbroek verruilde voor een glitterjurk.

Losjes gekleed in spijkerbroek en T-shirt kreeg ze eerder veel bijval op Lowlands en Pinkpop, waar verkleedpartijen niet nodig waren. Nu er een grote productie in een minder vriendelijke omgeving aan te pas kwam, viel het veel moeilijker de stemming er bijna twee uur in te houden. Nelly Furtado heeft het allemaal nèt niet, om te beginnen het zangtalent dat haar overdaad aan slome ballads flets kleurde.

    • Jan Vollaard