Muziekarchief bedreigd

De bibliotheek en de historische muziekcollectie van de stichting Toonkunst Bibliotheek verkeren in acuut gevaar omdat het rijk en de gemeente Amsterdam binnenkort hun subsidiëring stoppen.

Tientallen musicologen, musici en vertegenwoordigers van Amsterdamse instellingen zeggen dat in een manifest. Het ministerie van OCW wil nog maar één instituut voor nationaal muziekerfgoed steunen. De gemeente Amsterdam wil dat de muziekbibliotheek financieel en fysiek een onlosmakelijk onderdeel blijft van de Openbare Bibliotheek, die dit jaar verhuist naar het nieuwe gebouw op het Oosterdokseiland, bij het Centraal Station.

Het moderne deel van de bibliotheek zal worden verkocht. Maar voor het historische deel dreigt teloorgang omdat de Openbare Bibliotheek geen geld heeft voor een gespecialiseerde bibliothecaris voor conservering en catalogisering van de collectie, waarvan onderdelen volgens het manifest nog wachten op ontdekking. De oudste delen daarvan stammen uit de Middeleeuwen. De collectie die is opgebouwd sinds de oprichting van Toonkunst in 1829 heeft naar schatting een waarde van zo’n 15 miljoen euro.

Het manifest wil dat de collectie elders in Amsterdam wordt ondergebracht, bij de Universiteit of het Gemeente Archief. Eventueel kan die naar het Nederlands Muziekinstituut in Den Haag.