Miljard geëist van website YouTube

Het Amerikaanse mediaconcern Viacom klaagt de website YouTube aan. Het verwijt de videodienst „omvangrijke opzettelijke schending van het auteursrecht”. Dit heeft Viacom, eigenaar van onder meer tv-zender MTV en Paramount Pictures, gisteren bekendgemaakt. Het bedrijf wil ruim 1 miljard dollar schadevergoeding.

YouTube, dat per dag tientallen miljoenen bezoekers trekt, zou bijna 160.000 video’s van Viacom illegaal op de site hebben staan, die samen 1,5 miljard keer zouden zijn bekeken. Het gaat om populaire tv-programma’s als South Park en The Daily Show. Een maand geleden maande Viacom YouTube al om beeldmateriaal waarvan het de rechten bezit heeft van de website te verwijderen. Dat is niet gebeurd, volgens Viacom.

Het gaat om de zwaarste aanklacht tegen YouTube tot nu toe. In oktober verwijderde de site al auteursrechtelijk beschermd materiaal op verzoek van Japanse rechthebbenden. De centrale vraag bij de aanklacht luidt of YouTube verantwoordelijk is voor de daden van zijn gebruikers. Het Amerikaanse auteursrecht (de Digital Millennium Copyright Act) beschermt internetbedrijven tot op zekere hoogte voor criminele activiteiten van hun gebruikers. De vraag is of dat opgaat voor YouTube en zijn eigenaar Google.

De zoekmachine kocht YouTube vorig jaar voor 1,65 miljard dollar. Volgens Viacom is het bedrijfsmodel van de videosite – dat gebaseerd is op het genereren van zoveel mogelijk bezoeken en de verkoop van advertenties op basis van beeldmateriaal van derden – „duidelijk illegaal en onmiskenbaar in conflict met het auteursrecht”. Google zegt ervan overtuigd te zijn dat YouTube het auteursrecht van de eigenaren van al het beeldmateriaal respecteert.