Militaire afspraken Japan en Australië

Kyoto. De Japanse premier Shinzo Abe en zijn Australische ambtgenoot John Howard hebben gisteren in Tokio een defensieverdrag ondertekend. Het verdrag is opmerkelijk omdat Japan tot nu toe alleen maar militaire banden had met de VS. In het kader van het verdrag zullen Japanse en Australische troepen gezamenlijk oefeningen houden voor vredesmissies en rampenhulp. Australische woordvoerders spraken de verwachting uit dat de militaire samenwerking ook zou leiden tot de uitwisseling van strategische informatie, maar benadrukten dat het pact niet van dezelfde orde zal zijn als het veiligheidsverdrag tussen Japan en de VS. Abe probeert zijn land een prominentere rol op het wereldtoneel te geven en zoekt daarbij hechtere internationale samenwerking, met name met Australië en India. Velen zien dit echter als een poging om de militaire invloed van het snel groeiende China te beteugelen, ook al benadrukte zowel Abe als Howard dat het verdrag niet tegen China gericht is.