Met z’n allen kijken naar het samenscholingsverbod

De ME wordt vanavond voor de derde maal ingezet in Utrecht. Gisteren was het onrustig in en rondom Ondiep. De bewoners willen rust om morgen een stille tocht te kunnen houden.

De mobiele eenheid sloot gisteren de Utrechtse wijk Ondiep af. Ook vanavond zal de wijk zijn afgegrendeld. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold utrecht ondiep foto rien zilvold rellen ME Mobiele Eenheid politie emoties woede Zilvold, Rien

Utrecht, 14 maart. - „Alleen als de politie zich hier twee dagen niet laat zien, wordt het weer rustig”, zei Adolf Horsting, bewoner van de Utrechtse wijk Ondiep, gisteravond. Met loeiende sirenes op de achtergrond spraken de inwoners over het besluit van burgemeester Annie Brouwer om hun wijk urenlang volledig af te grendelen, nadat maandagavond onlusten waren uitgebroken in de wijk. Reden voor deze maatregel was het vermoeden bij de politie dat veel relschoppers van buiten Ondiep afkomstig waren. Bij alle toegangswegen tot de wijk stonden gisteravond ME’ers. Ook waren er dranghekken neergezet. Vanavond wordt de wijk opnieuw afgesloten, zo liet de gemeente Utrecht vanmorgen weten.

Volgens burgemeester Brouwer is de harde aanpak van gisteravond effectief geweest. Door het afsluiten van de wijk was het vooral onrustig in de omringende straten. De politie arresteerde 135 mensen op grond van het verbod op samenscholen, die met bussen van Connexxion naar het politiebureau werden vervoerd. De inwoners van Ondiep zelf hebben twijfels over het nut van de grootschalige inzet van politie in de wijk. „Het is allemaal begonnen met een politieagent die een bewoner doodschoot en nu zou diezelfde politie ons beschermen? Dat werkt natuurlijk niet”, zei Horsting gisteravond.

Directe aanleiding van de rellen is de dood van een 54-jarige man uit de wijk. Hij werd afgelopen zondag doodgeschoten door een agent omdat deze zich door de man bedreigd voelde. Sindsdien hing er in de wijk al een grimmige sfeer. Bij de politie kwamen echter geen signalen binnen dat de situatie bedreigend was. Volgens de Utrechtse korpschef Heijsman werd maandag pas in de loop van de vooravond duidelijk dat een groep jongeren van buiten de wijk, waaronder FC Utrecht-supporters, uit waren op rellen. „Vanaf dat moment hebben we meer agenten ingezet, maar daardoor liepen we wel achter de feiten aan”, zei Heijsman vanmorgen in het AD.

In eerste instantie koos de politie voor een gematigde aanpak, omdat men verwachtte dat een harde confrontatie veel schade zou toebrengen aan de toch al gevoelige relatie tussen de buurt en de politie.

Gisteravond was van terughoudendheid geen sprake meer. De autoriteiten vergrendelden Ondiep gistermiddag vanaf vijf uur. Alleen mensen die zich konden identificeren en aantonen dat ze in de wijk wonen, mochten naar binnen. Er waren 350 agenten op de been, die preventief mochten fouilleren. Ook was er een samenscholingsverbod van kracht. Burgemeester Brouwer zei een reeds geplande bewonersbijeenkomst af vanwege de veiligheid. Dat wekte ergernis in de wijk. Wel bracht ze een kort bezoek aan de nabestaanden van de omgekomen man.

Bij de toegangswegen heerste gisteren aan het begin van de avond een gespannen, maar ook lacherige stemming. Het gerucht ging dat er 2000 man relschoppers naar Utrecht onderweg zijn. Inderdaad druppelden op het station groepjes jongeren binnen. Ze liepen richting de wijk of werden afgehaald in kleine Ford Fiësta’s en Peugeots en verzamelden zich rondom de hekken.

Vooral op de Laan van Chartoise, net buiten de afzetting werd het steeds onrustiger. Rond kwart voor acht bekogelden jongeren de ME met stenen en flessen. Een automobilist reed in op de ME. Even later sloeg een groep buurtbewoners een bevel om weg te gaan in de wind. De complete groep werd ingerekend en per bus weggevoerd. Veel bewoners lieten merken dat naar hun gevoel het machtsvertoon averechts werkte. „De burgemeester heeft niets voor ons gedaan al die jaren”, zegt Gerard. „Pas als er een dode valt, komt ze in actie. Dat heeft kwaad bloed gezet. En nu zitten we nog gevangen in onze eigen wijk ook.”

Burgemeester Brouwer reageerde vanochtend telefonisch vanuit de wijk waar zij was om polshoogte te nemen. Ze is tevreden over de aanpak van gisteravond. „Het klopt niet dat deze aanpak meer geweld uitlokt. We wisten gisteren dat er reltoeristen onderweg waren die naar de wijk wilden. Op deze manier hebben we het goed aangepakt. De veiligheid van de wijkbewoners heeft prioriteit.”

Brouwer wil de bijeenkomst in de wijk, die maandag niet doorging, vandaag alsnog laten plaatsvinden. Ook hoopt ze dat de bewoners, die donderdag een stille tocht willen houden voor hun neergeschoten buurtbewoner, hun plan kunnen doorzetten. Zaterdag is de crematie van de man. Brouwer: „Ik zeg niet dat we de wijk tot het weekend afgesloten houden, maar we laten onze aandacht geen seconde verslappen.”

Met medewerking van Jannetje Koelewijn

    • Leendert van der Valk