Lentelucht

Begin volgende week vertoeven we waarschijnlijk in middagtemperaturen die lager zijn dan ‘normaal voor de tijd van het jaar’.

Dat wordt even wennen, zeker aangezien we nu nog in zeer fraaie lentelucht verkeren. Ook de dag van morgen ziet er vrij zonnig uit. Wel kan er eerst mist optreden.

Vanavond en vannacht koelt het onder een tamelijk heldere hemel opnieuw flink af. Afgelopen nacht kwam het landinwaarts op meerdere plekken tot lichte vorst, dat is ook nu mogelijk.

Door de ondertussen binnenstromende vochtigere lucht is de kans op mistvorming groter. Dat leidt tot een koud en (regionaal) mistig begin van de donderdag. Geleidelijk breekt de zon door en zullen er weinig wolken voorbij drijven. De lichte zuidwestelijke bries bereikt aan de Waddenkust kracht 4, in Limburg hooguit kracht 2 (een zwakke wind).

De maxima schommelen ‘s middags veelal rond 13 graden. In de nacht naar vrijdag nadert een storing met wat meer bewolking. Het kan daardoor niet meer zo ver afkoelen en vorst verwachten we dan ook niet. Vrijdag overdag passeert de genoemde storing met meer bewolking en lokaal een spetterbui. Tijdens het weekeinde gaat de atmosferische situatie geleidelijk veranderen. De wind trekt aan en er stroomt killere lucht binnen.

De zaterdag ziet er nog zo goed als droog uit, zondag arriveren buien.