Kritiek op minister van Justitie VS om ontslagen

De Amerikaanse minister van Justitie Alberto Gonzales heeft gisteren beaamd dat zijn departement fouten heeft gemaakt bij het ontslag van acht federale aanklagers. Naar verwachting zal de druk op Gonzales toenemen op te stappen. Democraten hebben de afgelopen dagen zijn hoofd al geëist.

De acht aanklagers kregen vorig jaar december ontslag aangezegd omdat zij onvoldoende zouden presteren. Democraten zeiden dat politieke motieven een rol speelden. Ambtenaren van Gonzales’ departement ontkenden dat onder ede tegenover het Congres.

Maar de laatste dagen is uit een stroom onthullingen gebleken dat er wel degelijk politieke motieven waren om de acht de ontslaan. Zowel Bush’ topstrateeg Karl Rove als de juridische adviseur van de president, Harriet Miers (die in januari al aftrad), waren afgelopen jaren bij het beraad over de aanklagers betrokken.

Volgens de Democraten werd een aanklager in Arkansas uit zijn functie gezet omdat een medewerker van Rove op de baan aasde.

Gonzales bevestigde gisteren indirect dat het Congres door de regering op het verkeerde been is gezet. „Ik erken dat er fouten zijn gemaakt en ik aanvaard de verantwoordelijkheid daarvoor”, zei hij op een inderhaast belegde persconferentie. Hij noemde het „zorgelijk” dat het Congres niet juiste over de zaak is geïnformeerd.

Ook Republikeinen zijn ongebruikelijk kritisch over de minister, een jarenlange vertrouweling van Bush. Zo zei de leidende Republikein in de justitiecommissie in het Huis van Afgevaardigden, James Sensenbrenner, vorige week dat Gonzales en zijn ministerie „in duizend stukken” zullen worden gehakt als hij het Congres niet alsnog juist informeert.

De zaak heeft al tot grote problemen op Gonzales’ ministerie geleid. Zo stapte eerder deze week Gonzales’ stafchef op, D. Kyle Sampson. Hij was degene die met het Witte Huis de contacten onderhield over de ontslagen. Uit gelekt e-mailverkeer met het Witte Huis blijkt dat hij de politieke risico’s van de ontslagen voorzag maar ze niettemin wilde doorzetten.