Jong fototalent bekroond met Paul Huf Award

Eenendertig is ze, de New Yorkse fotografe Taryn Simon. En dus viel ze binnen de leeftijdsgrens (maximaal 35 jaar) die werd gesteld voor deelname aan de ‘KLM Paul Huf Award’, georganiseerd door het Foam Fotografiemuseum Amsterdam en de KLM.

En ze werd uitverkozen, uit 97 inzendingen. De foto hiernaast, een van de foto’s uit het portfolio van Simon, maakte ze in 2005. Het is het verwoeste hoofdkantoor van de Palestijnse Fatah-beweging. Met haar portfolio wint ze tienduizend euro, een tentoonstelling in het Foam en een verblijf van een maand als ‘artist in residence’ in Amsterdam.

„Ik ben een beetje beduusd en waarschijnlijk heel blij”, reageert Simon telefonisch vanuit New York.

Simon exposeert momenteel met ‘An American Index of the Hidden and Unfamiliar’ – een serie foto’s met geheime plekken (in ziekenhuizen, overheidsgebouwen en dergelijke) in de Verenigde Staten – in het New Yorkse Whitney Museum of American Art. Van eind september tot februari is deze serie foto’s te bezichtigen in het Museum für Modern Kunst in Frankfurt.

Naast Simon heeft ook de Zuid-Afrikaanse fotograaf Mikhael Subotzky (1981) de KLM Paul Huf Award gewonnen. Subotzky ziet het winnen van de prijs als een bevestiging van zijn werk. „Ik wil delen van de maatschappij in Zuid-Afrika laten ziet die normaal worden vergeten.” Hij maakte veel foto’s in de Pollsmoor Maximum Security Prison. „Veel gevangenen wachten op een veroordeling, maar kunnen hun borg niet betalen. Daarom slapen ze met zestig mensen op een cel voor 18 gevangenen.”

Subotzky werkte in 2004 een half jaar in de bewuste gevangenis. „Ik ken deze jongens goed. Hopelijk kan ik door mijn foto’s laten zien hoe belabberd hun omstandigheden zijn.”

Bekijk de winnende portfolio’s van Taryn Simon en Mikhael Subotzky op www.nrc.nl/foto