Japan

Moshi, moshi. Dat is Japans voor ‘hallo’. Net zo onbegrijpelijk als de Japanse taal is voor ons westerlingen soms de hele cultuur in het land. Video- en animatieartiest Rob Pongi geeft op zijn website lessen in de Japanse leefwijze. In 2000 begon hij het nachtleven in het uitgangsdistrict Roppongi in Tokio te filmen. Inmiddels staan ruim 200 video’s, 3D-animaties en foto’s, gemaakt door Pongi zelf of door Japanse filmmakers, op internet. De filmpjes gaan niet meer alleen over stappen in de Japanse hoofdstad, en in plaats van pure documentaires maakt de videokunstenaar ook satirische spotjes. Een van de filmpjes heet Scenes from Nikko. Hierin krijgt de kijker beelden, opgenomen in de Toshogu schrijn, te zien. Naast biddende mensen toont Pongi Japanse gelukskatten in deze video. Cultuurlessen tussen kunst en kitsch. En laat dat nou de Japanse cultuur bijzonder maken.

Bekijk video’s over het leven in Japan op www.robpongi.com