Iran boos op VS om `psychologische oorlog` in film `300`

ROTTERDAM, 14 MAART. De speelfilm 300, over de strijd van driehonderd Spartaanse soldaten tegen een Perzische overmacht in het jaar 480 voor Christus, heeft tot protesten uit Iran geleid. Functionarissen en media in Iran (het voormalige Perzië) bestempelen de Hollywoodfilm als een bewuste poging Iran in een kwaad daglicht te stellen. De BBC citeert Javad Shamaqdari, een cultureel adviseur van president Ahmadinejad, die zegt dat de film ”de geschiedenis van Iran plundert en haar beschaving beledigt”. Volgens hem hoort de film bij de ”psychologische oorlog” die de Verenigde Staten tegen Iran voert. In de Iraanse krant Ayandeh-No verscheen een artikel onder de kop: `Hollywood verklaart Iran de oorlog`. In de film vechten driehonderd gespierde Spartaanse soldaten zich dood om de Griekse beschaving te redden van een Perzische invasie. De Perzische troepen in de film van Zack Snyder doen volgens Amerikaanse filmrecensenten meer denken aan de Orks uit de Lord of the Rings-trilogie dan aan historische figuren. De film ging vorige week uit in de Amerikaanse bioscopen en verdiende in het eerste weekend bijna 71 miljoen dollar.