Inkijk in politiek leven Bos

Door een onzer redacteuren

Den Haag. PvdA-leider Wouter Bos wilde na de verkiezingen vorig jaar achter de schermen met de SP en GroenLinks aan een coalitieakkoord werken voor het geval dat de formele coalitiebesprekingen met het CDA spaak zouden lopen. „Dan kunnen we zeggen: die formatie komt er niet uit, wij zijn het hier over eens, wij kunnen wel beginnen”, zei Bos op de verkiezingsavond in november.

Dat blijkt uit de VPRO-documentaire De Wouter Tapes. De tweedelige documentaire, die de komende twee maandagen (19 en 26 maart) bij het VPRO-programma Tegenlicht wordt uitgezonden, geeft een inkijk in het leiderschap van Bos. In de documentaire deelt de PvdA-leider zijn gedachten en ervaringen in ingesproken boodschappen en volgt de camera hem achter de schermen van de verkiezingscampagne.

Anderhalf jaar lang volgden programmamakers Rudi Boon en Kees Brouwer Wouter Bos. Hij wordt geportretteerd als de leider die aan zelfreflectie doet, en op zoek is naar de „antwoorden die het CDA weg kunnen beuken in het debat”. Gaandeweg de documentaire gaat Bos steeds meer twijfelen of hij premier kan worden.

De documentaire beslaat de periode vanaf het moment dat Bos zich op 10 december 2005 in Utrecht tegenover de PvdA-achterban kandidaat stelt voor het premierschap tot het moment dat hij als vicepremier en minister van Financiën op zijn werkkamer op het departement zit.

Bos hangt het verlies van de PvdA van negen zetels op 22 november 2006 grotendeels aan zijn eigen falen op. „Ik merk dat mijn intuïtie me in de steek laat en dat is slecht voor mijn zelfvertrouwen”, zegt hij tegen de camera.