In zaak-Hiddink zien trainer en OM af van beroep

Voetbaltrainer Guus Hiddink gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Bosch. De bondscoach van Rusland werd twee weken geleden veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een geldboete van 45.000 euro wegens belastingfraude. Het Openbaar Ministerie, dat een onvoorwaardelijke celstraf van tien maanden had geëist, gaat ook niet in beroep.

„Hij is er klaar mee”, zei Hiddinks advocaat J. Leliveld gisteren. De raadsman had om vrijspraak gevraagd, onder meer wegens de inbreng door het OM van onwettig bewijs. „Dat de rechtbank niet twijfelde aan mijn oprechtheid is voor mij het belangrijkste”, luidde de eigenaardige lezing van Hiddink. „En nu een streep onder de zaak en de blik weer op de toekomst.”

Leliveld: „Dat het toch tot een veroordeling is gekomen, blijft heel vervelend. Maar ik vind het goed van Hiddink dat hij de zaak wil afsluiten. Hij richt zich liever op voetbalzaken. Heel begrijpelijk. De zaak dient nu alleen nog fiscaal te worden afgehandeld.”

Volgens het Openbaar Ministerie had Hiddink de belasting voor bijna 1,4 miljoen euro ontdoken, omdat hij in 2002 en 2003 weliswaar in het Belgische dorpje Achel stond ingeschreven als inwoner, maar daar nooit sliep. De trainer betaalde door zijn Belgische adres minder belasting over inkomsten uit Zuid-Korea. Hij voelde zich naar eigen zeggen nooit thuis in België en verbleef vooral bij zijn vriendin in Amsterdam.

De straf viel lager uit omdat de rechtbank oordeelde dat Hiddink in 2002 wel degelijk de intentie had in België te wonen. Wel heeft de oefenmeester volgens de rechtbank de belasting in 2003 benadeeld. In dat jaar werd hij door de rechter gezien als inwoner van Nederland.

Zijn accountant S. van den B. zou over die periode namens Hiddink foutief belastingaangifte hebben gedaan. Van den B. kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden en een geldboete van 45.000 euro opgelegd. Tegen hem was een onvoorwaardelijke celstraf van veertien maanden geëist. Van den B. en het OM hebben wel beroep aangetekend.