Hoofd kiescommissie Rusland ontslagen

Moskou. De voorzitter van de centrale kiescommissie van Rusland is gisteren uit zijn functie ontheven. Aleksandr Vesjnjakov was de afgelopen acht jaar de verantwoordelijk voor het verloop van twee parlementaire en twee presidentiële verkiezingen. Naast Vesjnjakov zijn nog vijf van de vijftien commissieleden door het Kremlin vervangen. Er is geen officiële reden gegeven voor de verandering van samenstelling van de commissie, die de Doemaverkiezingen in december en de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar zal overzien. Volgens veel politiek analisten wil het Kremlin zijn grip op het verloop van de verkiezingen verstevigen, door commissieleden te benoemen die loyaal zijn aan president Poetin. Recente kritische uitlatingen van Vesjnjakov over het inperken van de oppositie zijn een mogelijke reden voor zijn vertrek.