En deze is voor Joop

Joop van den Ende viert zijn 65ste verjaardag met veel publicitaire ophef.

Volgens Balkenende staat hij in een rijtje met Albert Heijn en Frits Philips.

Joop van den Ende heeft twee weken geleden zijn eerste AOW ontvangen. „Dat is heftig hoor,” zei hij vrijdagavond in een tv-interview met Reinout Oerlemans. „Ik vind ’t eigenlijk niet zo leuk.” Maar daar staat dezer dagen veel tegenover, zoals een geheel aan hem gewijd katern in de zondagse editie van De Telegraaf, waarin ook minister-president Balkenende hem feliciteerde, en een grote tv-show die komende vrijdag door de TROS wordt uitgezonden onder de titel Deze is voor jou.

Tot de duizend genodigden die maandagavond in Studio 21 op het Mediapark in Hilversum de opnamen – en een aansluitend diner – bijwoonden, behoorde zo ongeveer iedereen die in Nederland iets te betekenen heeft: van de premier tot zijn voorganger Wim Kok en van topmakelaar Cor van Zadelhoff tot topcabaretiers als Freek de Jonge, Herman van Veen en Paul van Vliet.

Aan de hoofdtafel werden Van den Ende en zijn vrouw Janine - die het initiatief tot de feestelijkheden had genomen - onder meer vergezeld door prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven. Elders zaten de prinsen Maurits, Bernhard junior, Pieter Christiaan en Floris met hun prinsessen.

In een toespraakje vol grappen en grollen tijdens het diner, tussen de gegrilde zeewolf en de risotto met kalfssteakje en lamskoteletje, plaatste Balkenende de jarige in één rijtje met grootindustriëlen als Albert Heijn, Freddy Heineken en Frits Philips: „Je bent een van de grootste ondernemers van het land.”

In de tv-show traden tientallen sterren uit de stal van Van den Ende aan. Als hilarisch hoogtepunt verscheen het gelegenheidsduo André van Duin en Paul de Leeuw als Batman en Robin. Hun optreden verwees naar het feit dat Van den Ende in zijn prille begintijd zelf in kindervoorstellingen de rol van Batman speelde.

Videoboodschappen waren er van Liza Minnelli, Phil Collins („hi Joop, Phil here”), Björn Ulvaeus van Abba, Udo Jürgens, Paul Verhoeven en vele anderen. Sonja Barend onthulde dat ze ooit na enig aarzelen nee heeft gezegd op de vraag of ze voor Van den Ende wilde komen werken („maar ik wás al gelukkig bij de VARA”) en Connie Palmen dankte de producent voor het feit dat hij haar man Ischa Meijer een talkshow heeft bezorgd: „Je kreeg een soort keffende hond in je roedel en je had hem binnen een half uur mak.”

Deze is voor jou werd, net als het tv-interview van vorige week, geproduceerd door Eyeworks, het succesvolle bedrijf van Reinout Oerlemans waarin Joop van den Ende vorig jaar een aandeel van 30 procent heeft gekocht. Dat betekent niet dat Van den Ende zich intensief zou bezighouden met de programma’s die Eyeworks produceert, zegt zijn woordvoerder. „Maar hij vindt het leuk af en toe met Reinout te praten over de internationale groei van het bedrijf.” Verder is de televisie voor de 65-jarige geen prioriteit meer sinds hij in 2000 afscheid nam van zijn samen met John de Mol opgerichte firma Endemol. Zijn theaterbedrijf gaat nu vóór alles.

De tv-initiatieven die Van den Ende sinds de lucratieve verkoop van Endemol nog heeft genomen, zoals de documentaire serie Allemaal theater en de vervolgreeks Allemaal film die komend najaar wordt uitgezonden, werden via zijn Foundation ondergebracht bij tv-producente Ireen van Ditshuyzen van IdtV. Voor minder prestigieuze projecten, zoals de zaterdag beginnende reeks Team’s Up over de bedrijfsstages van een groep vmbo’ers, valt de keus doorgaans op Eyeworks. Met als gevolg dat er nooit meer een opdracht naar Endemol is gegaan.

Over zijn laatste Endemol-jaren zei Van den Ende vrijdag in het tv-interview: „Ik werd geestelijk kapot gemaakt van binnen doordat ik zag dat de ontwikkelingen de kant uitgingen van programma’s die ik niet wilde maken, waar ik niks mee had, maar die toch succes hadden.” Het duidelijkste voorbeeld is het door hem verfoeide Big Brother. Maar wel was Endemol daardoor een aantrekkelijke prooi voor het Spaanse bedrijf Telefónica – en die verkoop maakte Joop van den Ende tot miljardair.

    • Henk van Gelder