‘Dirty But Clean Pierre’

DBC Pierre: Vernon God Little. Vertaald door Dennis Keesmaat. Podium. € 17,50.

Vernon God Little draagt de ondertitel ‘A 21st Century Comedy in the Presence of Death’. Hedendaags is het verhaal zeker. Zo hedendaags dat het bij momenten de indruk geeft al gedateerd te zijn. En een komedie is het ook, meer bepaald een satire op de Amerikaanse maatschappij. ‘Dirty But Clean’ Pierre, wiens eigen leven een soort komedie is (hij gebruikte zijn Booker Prize om de schulden uit zijn criminele verleden terug te betalen), doet dat met branie maar kiest niet de origineelste pispalen (de rol van de media en marginalen met overgewicht). Moeilijk te vergeven is dat niet. De auteur is er immers in geslaagd een 15-jarige neer te zetten die je zou willen adopteren. Vernon Little is wanhopig, boos, lief, welbespraakt en in gevaar. Bovendien heeft hij een darmprobleem. De combinatie van dat alles leidt wel vaker tot humor.

Bij de laatste hoofdstukken verging het lachen mij tijdelijk. Net hadden een bevriende scenarist en ik een idee op papier gezet waarbij het afvalprincipe van Big Brother op ter dood veroordeelden wordt toegepast. Maar die ingeving bleek DBC Pierre al naar levendig en hilarisch proza te hebben vertaald.

Annelies Verbeke

    • Annelies Verbeke