Collegialiteit gevraagd

Marion Dielemans Foto Luciana Caputo Caputo, Luciana

Hoe komt het dat je werkloos bent?

„Ik vind niet dat ik werkloos ben. Naast de opvoeding van mijn kinderen werk ik twintig tot dertig uur in de week, onbezoldigd. Dat wordt door veel werkgevers niet als volwaardig werk gezien, waardoor ik op papier een rommelig arbeidsverleden heb. Op mijn vijfentwintigste kreeg ik kinderen. Ik heb er toen voor gekozen om veel aandacht aan hen te besteden, want ik vind het belangrijk dat ik een paar sociale mensen grootbreng. Sindsdien heb ik baantjes gehad die te combineren waren met kinderen, zoals een hondentrimsalon aan huis. Ik werd in die periode alleenstaand. Zeven jaar geleden heb ik hbo cultureel maatschappelijke vorming afgerond. Toen mijn dochter zes werd, ben ik echt actief gaan zoeken.

„Ik ben ook ziek geweest waardoor ik nu sneller moe ben. Als alleenstaande moeder met een beperking vind je lastig werk. Via de FNV Vrouwenbond kwam ik terecht bij een club voor hoogopgeleide vrouwen met een beperking. Ik leerde er uitgaan van wat ik wel kan en dat is heel veel.”

Wat doe je nu?

„Ik zit in de cliëntenraad voor de sociale dienst in Roosendaal. Ik zit daar ook in de WMO- raad, die de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning begeleidt. Ook voor de FNV ben ik actief en ik werk in de infowinkel in Roosendaal, waar iedereen die vragen heeft over bijvoorbeeld zorg of bijstand terecht kan. Zo bouw ik ook een netwerk op. Ik denk dat de kans groot is dat ik op die manier werk vind. Groter dan via open sollicitaties, hoewel ik die ook doe. Ik heb veel kennis van belangenbehartiging en armoedebestrijding. Ik ga misschien een eigen bedrijf beginnen dat projecten voor die groepen ondersteunt en uitvoert. Nu gebruik ik die kennis natuurlijk ook al, maar ik krijg er niet voor betaald. Ik vind het kwalijk dat het zo werkt in de samenleving.”

Wat vind je nog meer belangrijk bij een baan?

„Ik zoek werk waar flexibel wordt omgegaan met alleenstaande ouders en waar veel collegialiteit en onderling vertrouwen is. Daarnaast zoek ik op hbo-niveau en hoop ik ruimte voor eigen inbreng te vinden. Ik ben strijdbaar en creatief. Ik zou goed op mijn plaats zijn bij een projectbureau op het gebied van werk, wonen en welzijn.”

Leendert van der Valk

Reageren? Stuur een e-mail naar ikzoekwerk@nrc.nl

    • Leendert van der Valk