Bos zegt onderzoek toe naar verstrekken bankgegevens

Minister Bos (Financiën, PvdA) laat onderzoek doen naar het verstrekken van privacygevoelige informatie van Nederlandse banken aan autoriteiten in de VS. Dat heeft Bos gisteren aan de Tweede Kamer beloofd.

De Kamer had hem vragen gesteld naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. Advocaten, adviseurs en deskundigen vertelden daarin dat Amerikaanse opsporingsdiensten rechtstreeks bij kantoren van Europese banken in de VS informatie opvragen van Europese klanten. Volgens Europese en ook Nederlandse wetten mag dat niet.

Omdat de belangen groot zijn, sprak een deel van de zegslieden op anonieme basis. Wel erkende een woordvoerder van de Rabobank dat dergelijke verzoeken vanuit de VS worden gehonoreerd.

Bos zei dat hem niets bekend was over deze kwestie, maar dat hij samen met zijn collega Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) de zaak gaat uitzoeken. De Kamer krijgt uiterlijk eind april de resultaten van dat onderzoek.

De PvdA-bewindsman houdt het voor mogelijk dat de klantgegevens niet direct zijn verstrekt aan opsporingsdiensten in de VS, maar langs de officiële weg, via rechtshulpverzoeken of via een samenwerking tussen Nederlandse en Amerikaanse toezichthouders. Ook dit laat hij onderzoeken. Als Nederlandse privacywetgeving wordt overtreden is dat „ook mij een zorg”, aldus Bos. Het ministerie heeft opheldering gevraagd bij de Rabobank. Die zegt volgens Bos dat ze niet meewerkt aan verzoeken ‘via de achterdeur’. Tegenover NRC Handelsblad heeft de bank echter bevestigd deze verzoeken wel te honoreren.

Kamerlid Kees Vendrik (GroenLinks) vroeg ook om opheldering over de rol van De Nederlandsche Bank (DNB). DNB en het ministerie van Financiën wisten al in 2002 dat ook Swift, de instantie in Brussel die voor de bankwereld internationale overboekingen verzorgt, Europese bankgegevens afgeeft aan de Amerikaanse autoriteiten. Ministerie en DNB zwegen hierover tot de kwestie vorig jaar uitlekte.

In de ogen van Bos hoefde DNB de Nederlandse privacytoezichthouder College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) niet op de hoogte te stellen van het overhandigen van de gegevens door Swift.

Bos wil nu wel dat de banken hun klanten informeren dat hun betalingsverkeer via Swift bij onder meer de Amerikaanse inlichtingendienst CIA terecht kan komen. Fractievoorzitter Pechtold (D66) wil dat dit „met een goede brief” gebeurt. Volgens Bos is het aan de banken zelf om te bepalen hoe ze hun klanten informeren.