Bos doet onderzoek naar verstrekken data banken

Minister Bos (Financiën, PvdA) laat onderzoek doen naar het weglekken van privacygevoelige informatie van Nederlandse banken aan de Amerikaanse autoriteiten. Dat heeft Bos gisteren beloofd aan de Tweede Kamer, die hem vragen had gesteld naar aanleiding van een artikel hierover in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. Daaruit blijkt dat Amerikaanse opsporingsdiensten rechtstreeks bij Europese banken in de VS informatie opvragen. De Rabobank geeft toe dergelijke verzoeken te honoreren, terwijl dat volgens de Nederlandse wet niet mag.

Bos zei dat hem niets bekend was over deze kwestie, maar dat hij samen met zijn collega Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) de zaak tot op de bodem gaat uitzoeken. De Kamer krijgt uiterlijk eind april de resultaten van dat onderzoek.

Nieuw was voor Bos de veronderstelling dat Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten rechtstreeks bij Nederlandse banken om gegevens vragen. Er is de PvdA-bewindsman tot dusver niets bekend over een rechtshulpverzoek dat hierin voorziet, of over samenwerking tussen Nederlandse en Amerikaanse toezichthouders op dit punt. Ook dat laat Bos onderzoeken. Als Nederlandse privacywetgeving wordt overtreden is dat „ook mij een zorg”, aldus de minister van Financiën.

Het ministerie heeft wel al opheldering gevraagd bij de Rabobank. Die zegt, volgens Bos, dat ze niet meewerkt aan dergelijke verzoeken. Tegenover NRC Handelsblad heeft de bank echter bevestigd deze verzoeken te honoreren.

Tweede-Kamerlid Kees Vendrik (GroenLinks) vroeg ook om opheldering over de rol van De Nederlandsche Bank (DNB) in deze zaak. Volgens Bos wisten DNB en het ministerie van Financiën al in 2002 dat informatie van SWIFT, de instantie in Brussel die voor de bankwereld internationale overboekingen verzorgt, terechtkomt bij de Amerikaanse autoriteiten. Het was in de ogen van Bos niet nodig om privacytoezichthouder College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) op de hoogte te stellen.

Bos wil dat de banken hun klanten informeren dat hun betalingsverkeer via SWIFT bij onder meer de Amerikaanse inlichtingendienst CIA terechtkomt. Tweede-Kamerlid Alexander Pechtold (D66) wil dat dit „met een goede brief” gebeurt. Volgens Bos is het aan de banken zelf om te bepalen hoe ze hun klanten informeren.