Bekentenis betalingen Siemens

Twee voormalige managers van het Duitse industrieconglomeraat Siemens hebben gisteren bekend betrokken te zijn geweest bij betalingen aan het Italiaanse energiebedrijf Enel om orders veilig te stellen. Zij zeiden voor de rechtbank in Darmstadt dat dit soort betalingen gebruikelijk waren bij het concern, dat al enkele maanden onder vuur ligt om corruptieschandalen.

Verdachte Horst V. zei dat hij in 1999 en 2002 op verzoek van zijn superieuren bij elkaar 6 miljoen euro op bankrekeningen in Liechtenstein en Zwitserland moest storten voor betalingen aan Enel-werknemers. De inmiddels gepensioneerde Siemens-werknemer zei dat de betalingen opdrachten ter waarde van 450 miljoen euro opleverden voor Siemens’ divisie die energiecentrales bouwt.

Medeverdachte Andreas K., die bestuurder was bij die divisie, zei dat hij deze betalingen goedkeurde omdat hij wist dat Siemens het Enel-contract anders was misgelopen. Beide verdachten ontkenden dat ze persoonlijk geprofiteerd hebben van de betalingen. Ze weerspreken ook dat sprake is van omkoping, omdat er geen betalingen aan ambtenaren zijn gedaan. De twee verdachten hangt een maximale celstraf van vijftien jaar boven het hoofd. (Reuters, AP)