Arrestaties na explosie in internetcafé Marokko

De Marokkaanse politie heeft vier mannen gearresteerd naar aanleiding van de bomexplosie van drie dagen geleden in een internetcafé in Casablanca. Dat meldt de tvzender Al-Jazeera. Bij de ontploffing kwam de drager van de explosieven om het leven en werden vier omstanders gewond. De arrestaties zouden hebben plaatsgehad in Rabat tijdens een actie van de politie op zoek naar wapens en explosiemateriaal. In totaal zouden inmiddels twaalf personen zijn gearresteerd in verband met de explosie..

Het internetcafé staat in de de sloppenwijk Sidi Moumen, waar een groot deel van de 19 daders van de bomaanslagen in 2003 vandaan kwamen. Bij deze aanslagen vielen 44 doden, inclusief twaalf zelfmoordterroristen.

Twee jongeren kregen zondag ruzie met de zoon van de eigenaar van het internetcafé. Toen deze het pand afsloot en naar hulp zocht, bracht een van de twee een gordel met explosieven tot ontploffing. De ander nam de benen, maar werd kort erop gearresteerd. Ook hij was volgens de politie in het bezit van een bomgordel.

De politie neemt aan dat de twee naar het internetcafé waren gekomen om contact te leggen met radicale internetsites, mogelijk met opdrachtgevers binnen een terreurcel om informatie te krijgen over doelwitten van een aanslag. Het is de eerste maal na de aanslagen in Casablanca van 2003 dat er slachtoffers vallen bij een bomexplosie.

Eind vorig maand werd in Marokko de verhoogde staat van paraatheid uitgeroepen voor politie en veiligheidstroepen. Dit omdat de autoriteiten rekening hielden met een verhoogde kans op aanslagen na berichten over een fusie van een aantal islamitische terreurgroepen in de Maghreblanden.