Aanblijven Terreehorst omstreden

De ondernemingsraad van het Centraal Museum in Utrecht heeft kritiek op het besluit van het Utrechtse college van B&W om directeur Pauline Terreehorst te laten aanblijven.

B&W besloten gisteren dat Terreehorst een interim-manager naast zich krijgt. Deze zal zich tot 1 januari 2008 bezighouden met de bedrijfsvoering en het ‘veranderproces’. Terreehorst bemoeit zich in de nieuwe opzet niet met personeelszaken; zij behoudt wel de artistiek inhoudelijk leiding en zal zich toeleggen op sponsorwerving. Na januari volgend jaar krijgt zij weer de algehele leiding.

De ondernemingsraad wilde vanochtend niet officieel reageren op het besluit van het college, maar achter de schermen klinkt zware kritiek op de beslissing om Terreehorst aan te laten blijven. De OR is onder meer ontstemd over het feit dat B&W hebben besloten een interim-manager aan te stellen zonder de OR daarover te raadplegen. Ook het besluit dat Terreehorst verantwoordelijkheid blijft dragen als artistiek leider en het besluit dat ze in 2008 weer zelfstandig verder kan gaan ontmoeten weerstand.

De raad zegde vorige week het vertrouwen in directeur Terreehorst op na de publicatie van een onderzoeksrapport van Bureau Berenschot. Daarin staat dat Terreehorst solistisch en overhaast opereert, slecht kan delegeren en niet openstaat voor kritiek. Berenschot meent dat de directeur haar manier van leidinggeven dient te veranderen. In de loop van de middag zou de ondernemingsraad een reactie geven op het besluit aan het personeel bekendmaken.

De gemeenteraad vergadert morgen over het Centraal Museum. Raadslid Jan Ravesteijn van GroenLinks, de tweede partij in de raad, liet vanochtend weten eerst het commentaar van de OR en de uitleg van het college te willen horen. Vrijdag nog meende Ravesteijn dat „het bijzonder lastig is een onherstelbaar verstoord contact te herstellen”.

Terreehorst zei na het debat „tevreden” te zijn met de oplossing. „Verder wil ik er niets over zeggen.” Het debat was georganiseerd naar aanleiding van de kritiek van vijf Utrechtse kunstenaars en voormalig huisfilosoof Ingmar Heytze op de directeur en haar beleid. Maar de vijf kunstenaars lieten verstek gaan. In een email aan de organisatie schreven zij dat „het onmogelijk is om in deze situatie de juiste toon te vinden”. Kunstenaar Jeroen Hermkens, wel aanwezig, noemde dat een schande. „Het lijkt alsof ze de discussie inhoudelijk niet aandurven.”

    • Yaël Vinckx